37. ApiSlovenija, dneva čebelarstva v Celju

Za čebelarji uspešno leto, pred njimi novi izzivi za nadaljnji razvoj čebelarstva

Bojan Sobočan, ponedeljek, 17. marec 2014 ob 23:28
37. ApiSlovenija

37. ApiSlovenija

Slovenski čebelarji so po besedah predsednika Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjana Noča v minulem letu v povprečju zabeležili dobro letino, ki jo je sicer zaznamovala odlična, celo rekordna hojina letina. Prav tako zaenkrat kaže, da so čebele dobro prezimile, zato ni pričakovati večjih izgub.

»Lansko poletje je bilo za čebele odlično in so se zelo dobro pripravila na zimo. 10 let jih ne pomnim v taki kondiciji kot letos,« je dejal na novinarski konferenci v okviru 37. ApiSlovenija, ki je v Celje pritegnil številne domače in tuje čebelarje. Kljub temu, da so na ČZS v minulem letu dosegli kar nekaj dosežkov, ki so pripomogli k dobremu zdravstvenemu stanju čebel in še večji ozaveščenosti splošne javnosti o njihovem pomenu, pa so pred zvezo novi izzivi za prihodnji razvoj, je ob tem poudaril predsednik zveze.

Izzivi in naloge, ki jih mora zveza še opraviti, so tudi razlogi, da se je Boštjan Noč odločil dokončati svoj predsedniški mandat na čelu ČZS, čeprav je ob zadnji izvolitvi napovedal drugače. »Moja obveza in zaveza je, da nadaljujem svoje delo,« je med drugim poudaril v uvodnem nagovoru strokovnega srečanja ApiSlovenija. In katere so najpomembnejše naloge pred zvezo: priprava izvedbenih projektov Resolucije o zaščiti kranjske čebele v Sloveniji, ki je bil eden redkih projektov z enotno podporo politične in splošne javnosti. »Zdaj pa da vidimo junake, ko bo potrebno zagotoviti tudi denar,« je bil odkrit Noč, ki sicer državi oz. ministrstvu za kmetijstvo in okolje priznava konstruktivno in korektno sodelovanja. To sodelovanje je v preteklosti zato prineslo številne dosežke za čebelarje oz. slovensko čebelarjenje. A kljub temu ostajajo odprte zadeve.

ČZS ima sicer trenutno približno 9800 registriranih čebelarjev in 210 društev. V zvezi so ponosni, da so v zadnjih letih zelo spodbudili zanimanje za čebelarjenje med mladimi, ki so vključeni v šolske čebelarske krožke. Noč pa ob tem dodaja, da je naloga vodstva zveze še bolj povezati čebelarje na terenu. Skupaj s Celjskim sejmom pa imajo v prihodnje namen še povečati ApiSlovenija, ki se že letos ponaša z rekordnim številom razstavljavcev, saj čebelarji po Nočevih besedah ta sejem potrebujejo.

Sejem spremljajo tudi spremljevalne prireditve in sicer so na sejmu predvajali film z naslovom Več kot med ter pripravili prodajno razstavo. V sklopu letošnjega sejma so se zvrstila tudi številna predavanja v sklopu dveh osrednjih tem in sicer »Naše čebelarstvo v tretje tisočletje«, ter na temo »Dobre čebelarske prakse«, na kateri so predavali številni domači in tuji strokovnjaki.


Več v Slovenija