Ladjice povezale 176 asociacij

21. marec, Dan boja proti vsem genocidom

Filip Matko, petek, 21. marec 2014 ob 09:57
Mojca Kodrič iz Humanitarnega društva Luč upanja

Mojca Kodrič iz Humanitarnega društva Luč upanja

V spomin na 21. marec, Dan boja proti vsem genocidom, pripravijo vsako leto na Ekonomski srednji šoli v Mariboru posebno prireditev. V tem šolskem letu so se tega lotili nekoliko drugače, kajti na pobudo profesorja Borisa Krabonje so se dijakinje in dijaki lotili zgibanja ladjic iz odpadnega papirja. Glede na število 6 milijonov žrtev Holokausta v 2. svetovni vojni so želeli za vsako izginulo človeško življenje narediti ladjico. Pri številki 50 tisoč so pozvali k sodelovanju še vrtce, osnovne in srednje šole, fakultete, domove starejših, bolnišnice, krajevne skupnosti in druge. Zgibanje ladjic iz odpadnega papirja je tako preraslo v pravo »ladjedelniško gibanje«.

Za vse, ki so sodelovali v tej akciji, bilo je skupno kar 176 asociacij, je bila izvedena zaključna prireditev »Naj nas ladjice povežejo« 19. marca popoldne v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru. Vse je tedaj pozdravila ter se iskreno zahvalila za neverjetno odzivnost ravnateljica SEŠ Maribor Darja Cizel, ki je povedala, da so zbrali preko 2 milijona 400 tisoč ladjic iz odpadnega papirja.

Zbrana sredstva od odpadnega papirja, iz katerega so bile izdelane ladjice, bodo namenjena kot pomoč šoli Piali Ashar Alo v Indiji. V bengalščini besedici Ashar Alo pomenita »Luč upanja« in isto ime si je nadelo leta 2008 ustanovljeno Humanitarno društvo v Ljubljani. Zadalo si je delovanje na dobrodelnem področju širšega značaja, predvsem podpiranju pridobitve različnih znanj in šolanja deprivilegiranih otrok tretjega sveta. Trenutno vso pozornost to društvo namenja šoli v vasi Piali, blizu mesta Kolkate v Zahodni Bengaliji. To šolo v Indiji vodi, skupaj s svojim možem Anupom, Slovenka Mojca Gayen. Šolo trenutno obiskuje sto indijskih otrok, ki drugače sploh ne bi prišli do osnovne izobrazbe, se naučili pisati in brati. Zatorej se je v imenu tega društva za vso pomoč zahvalila Mojca Kodrič, kajti programe izvajajo pod geslom »Ohranimo Slovenijo, pomagajmo Indiji«.

Vsi prisotni so bili navdušeni nad bogatim kulturnim programom mladih. Je pa posebne pozornosti oziroma bučnega aplavza v dvorani SNG Maribor na prireditvi bila deležna Marija Muha, ki je sama izdelala in prispevala 6 tisoč ladjic iz odpadnega papirja. Če bi zmogla, bi jih naredila še več, kajti ob zgibanju ladjic se je spominjala svoje mame, ki se je vrnila iz koncentracijskega taborišča Auschwitz in dočakala 94 let.

Prireditve v SNG Maribor se je udeležila tudi delegacija DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, kajti k tej akciji so se priključili ter izdelali 24.500 papirnatih ladjic.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje