V Bolehnečicih nastaja muzej naravne, kulturne in premične dediščine

Društvo Oldtimer Stara Gora po dolgoletnih prizadevanjih pridobilo prostore za muzej

Branko Košti, nedelja, 23. marec 2014 ob 16:41
V Bolehnečicih nastaja muzej

V Bolehnečicih nastaja muzej

Članom Društva za ohranjanje naravne, kulturne in premične dediščine "Oldtimer" iz Stare Gore pri Sv. Juriju ob Ščavnici, se je v desetem letu delovanja društva začela uresničevati večletna želja, pravzaprav nujna potreba, po ustreznih prostorih, v katerih bi lahko primerno shranili predmete tehnične kulturne dediščine, ki so v lasti društva, in jih hkrati postavili tudi na ogled zaiteresirani javnosti.

Po večletnih prizadevanjih za odkup stavbe na Stari Gori, v kateri je sedež društva, dogovori z Občino Sv. Jurij ob Ščavnici niso bili uspešni, zato so iskali drugo lokacijo. Našli so jo v Bolehnečicih, kjer so s prihranki in tudi nekaj kredita, odkupili nekdanjo Domajnkovo domačijo, katere zadnji lastnik je bil znani gostinec Franc Sobočan iz Brestanice pri Mariboru.

Na, sedaj njihovi "kmetiji", smo jih obiskali v soboto, 22. marca, in se prepričali, da so dela pri preurejanju stanovanjske hiše in gospodarskih poslopij v polnem razmahu. Po gradbišču nas je popeljal predsednik društva Alojz Slekovec. Povedal je, da je to že osmi vikend, katerega ljubitelji starodobnih vozil in druge premične dediščine, namenjajo prostovoljnemu delu pri urejanju prostorov in okolice. V preteklih vikendih so porušili kar nekaj predelnih sten in s tem pridobili večje razstavne prostore, v katerih bodo razstavljeni starodobni traktorji, avtomobili, mopedi in motorji, poseben prostor pa bo namenjen tudi tovornim in gasilskim vozilom, saj ima društvo v lasti vozilo TAM za avtovleko, mercedes, gasilski avto opel, v restavriranju pa je še gasilski avto TAM.

Ko bo investicija v celoti zaključena, bo društvu na voljo okrog 900 m2 pokritih in zaprtih razstavnih prostorov, kar bo omogočilo hrambo vozil tudi nekaterim članom, ki so lastniki več vozil, pa zanje nimajo ustreznih prostorov.

Muzeju bodo namenili tudi večji del prostorov v stanovanjski hiši. Tu bodo našli svoje mesto razni predmeti in orodja, kateri so se uporabljali v kmečkih gospodinjstvih in pri kmečkih opravilih. Za razstavitev lažjih predmetov bodo izkoristili tudi podstrešja.

Na vprašanje, kdaj predvidevajo dokočanje projekta, predsednik ni vedel odgovoriti, saj je vse odvisno od finančnih sredstev, je pa zagotovil, da bodo prvi eksponati, predvsem vozila, nameščeni že v dveh do treh mesecih.

Alojz Slekovec, prizadevni predsednik "oldtimerjev" iz Stare Gore, seveda ni pozabil pohvaliti številnih članov društva, kateri so v dosedanje delo vložili ogromno ur prostovoljnega dela, kakor tudi tistih, ki vsak konec tedna poskrbijo za lačne in žejne delavce. Prav tako je izrazil zahvalo številnim sponzorjem za njihov prispevek v denarju, materialu ali strojnih uslugah, ter lastnikom gozdov za darovani les. Še posebej je izpostavil člana Mirana Berdena iz Negove, kateri je društvu podaril 2800 kosov zidne opeke.


Več v Kultura in izobraževanje