Uspešno izvajanje javnih pooblastil

Skupščina Območnega združenja RKS Murska Sobota

Filip Matko, sreda, 26. marec 2014 ob 22:52
Skupščina OZRK Murska Sobota

Skupščina OZRK Murska Sobota

V restavracijskih prostorih gostišča Zvezda v Murski Soboti je 24. marca popoldne potekala skupščina Območnega združenja Rdečega križa Murska Sobota. Od skupnega števila 43 krajevnih organizacij RK je bilo prisotnih delegatov iz 33 krajevnih organizacij RK.

Vse je pozdravila predsednica OZRK M. Sobota, dr. Branislava Belović, ter na kratko obrazložila obširno poročilo o delu te humanitarne organizacije v letu 2013, a delegati so to poročilo že lahko predhodno obravnavali v svojih osnovnih sredinah. Največ pozornosti in časa so namenili uspešnemu izvajanju javnih pooblastil, ki izhajajo iz Zakona o Rdečemu križu Slovenije (krvodajalstvo in darovanje organov ter organizacija usposabljanj, tečajev in izpitov iz prve pomoči), kakor tudi nalogam, ki se jih opravlja kot temeljno poslanstvo RK (socialna dejavnost, preventivna zdravstveno – vzgojna dejavnost in prostovoljstvo ter delo z mladimi). Niso pa pozabili še na druga področja delovanja, kot so širjenje znanj o RK in temeljnih načelih RK ter širjenje znanj o mednarodnem humanitarnem pravu.

V letu 2013 je krvodajalstvo ostala najbolj množična solidarnostna akcija državljanov Slovenije. Tretjino vseh krvodajalcev v Sloveniji predstavljajo ženske, dve tretjini moški. Najbolj pogosta krvna skupina je A (40 %), sledi krvna skupina 0 (38 %), krvne skupine B je 15 %, AB pa je zelo redka krvna skupina in jo ima le okoli 7 % ljudi. V OZRK Murska Sobota imajo registriranih 10.416 rednih krvodajalk in krvodajalcev, ki so v letu 2013 sodelovali na 46 rednih tedenskih krvodajalskih akcijah na transfuziološkem oddelku bolnice M. Sobota v Rakičanu, nadalje na štirih terenskih in petih izrednih krvodajalskih akcijah. Vsem tem se je na skupščini posebej zahvalila predstavnica Centra za transfuziološko medicino UKC Maribor, dr. Erika Kavaš. Ta center redno sodeluje z desetimi območnimi združenji RK na področju Koroške, Štajerske in Pomurja.

Na področju pripravljenosti in ukrepanja v primeru naravnih nesreč je bilo izvedeno dopolnilno usposabljanje pripadnikov ekip prve pomoči Civilne zaščite in RK, še posebej uspešno pa je bilo regijsko preverjanje ekip PP CZ in RK 1. junija 2013 v Murski Soboti, ki se ga je udeležilo 16 ekip PP iz Pomurja ter ekipe iz sosednje Hrvaške in Madžarske. Zmagovalna ekipa (ekipa OZRK M. Sobota) je sodelovala na državnem preverjanju ekip PP v Velenju. Za opravljeno delo na tem področju se je na skupščini posebej zahvalil Martin Smodiš, poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Pomurje.

Poučevanje laikov iz prve pomoči izvaja Rdeči križ kot eno svojih temeljnih poslanstev. Tako je lani v okviru OZRK M. Sobota bilo 32 tečajev in izpitov iz PP za bodoče voznike motornih vozil (skupno 774 kandidatk in kandidatov), pet tečajev in izpitov iz PP na srednjih šolah (Srednja zdravstvena šola Rakičan, Gimnazija M. Sobota, SPTŠ M. Sobota, Ekonomska srednja šola M. Sobota in Kmetijska srednja šola Rakičan), kot tudi obnovitveni tečaj za bolničarje s 60 udeleženci. V gospodarskih in negospodarskih družbah je bilo izvedenih 11 tečajev PP za 277 tečajnic in tečajnikov.

Humanitarni program OZRK M. Sobota zajema vsakodnevne zaznave stisk ljudi, napore posameznikov in družin v bitki za svojo eksistenco. Tako je bilo 4.500 prejemnikom razdeljenih 1.404 prehranskih paketov FIHO v vrednosti 42.000,00 evrov ter ostale prehrane (mleko, olje, moka, riž, testenine in pšenični zdrob) v skupni teži 78.481 kilogramov, oblek in obutve pa 10 ton. Izredno pomoč s prehranskimi paketi so prejeli še: Varna hiša Ljutomer, Mozaik, Krizni center mladih v M. Soboti, Ozara, Društvo upokojencev M. Sobota, Center mladih Kekec, brezdomci, Društvo paraplegikov Prekmurja in Prlekije, ŠDCP Žarek, Prekmurska podružnica multiple skleroze in SKEI. Finančno pomoč v višini 4.213,29 evrov je prejelo 25 družin oziroma posameznikov, za šolske potrebščine pa petkrat po 50,00 evrov. V letovišču RKS na Debelem rtiču je bilo omogočeno letovanje 36 osnovnošolcem ter devetim starejšim občanom. Pri razdelitvi pomoči v obliki prehranskih paketov je sodelovalo 600 prostovoljcev.

Na področju OZRK M. Sobota je 17 osnovnih in pet srednjih šol. Na šolah delujejo krožki RK kot oblika prostočasnih dejavnosti, ki mladim omogočajo koristno preživljanje prostega časa. Srednješolci so se udeleževali krvodajalskih akcij, obiskovali bolne v bolnici Rakičan ter starejše v domovih za starejše in sodelovali aktivno ob stojnicah RK. V osnovnih šolah je bilo opravljenih 10 sprejemov drugošolcev v RK s spremljajočo zgodbico o Križem kapici, bili so tudi trije obiski Medvedka Henryja v vrtcih.

Ob zaključku tokratne skupščine so za več kot 40-letno predano delo v OZRK M. Sobota podelili zahvalni listini s praktičnim darilom Anici Benkovič in spodaj podpisanemu.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje