Nepremičninski zakon razveljavljen

Za leto 2014 v veljavi tako ostaja nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča

Prlekija-on.net, petek, 28. marec 2014 ob 14:1310
Premierka o odstopu ne razmišlja

Premierka o odstopu ne razmišlja

Ustavni sodniki so razveljavili nepremičninski zakon in odločitev o razveljavitvi davka na nepremičnine sprejeli soglasno. Ugotovili so, da zakon ne določa metod vrednotenja nepremičnin. Za leto 2014 bo tako ostalo v veljavi nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča.

Ob tem so na Ustavnem sodišču Republike Slovenije zapisali, da je sodišče v postopku za oceno ustavnosti, začetem z zahtevami skupine poslank in poslancev Državnega zbora, Državnega sveta, Mestne občine Koper, Združenja občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije ter na pobudo Občine Rogašovci, z odločbo št. U-I-313/13 z dne 20. 3. 2014 odločilo:
  1. da se Zakon o davku na nepremičnine (v nadaljevanju ZDavNepr) razveljavi,
  2. da je Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin (v nadaljevanju ZMVN) v neskladju z Ustavo, kolikor se nanaša na množično vrednotenje nepremičnin zaradi obdavčenja ter
  3. da se do drugačne zakonske ureditve obdavčitve nepremičnin uporabljajo predpisi iz prve do pete alineje 33. člena ZDavNepr
Celotno poročilo lahko preberete tukaj.

Premierka o odstopu ne razmišlja
Predsednica vlade Alenka Bratušek je po poročanju TV Slovenija v prvem odzivu povedala, da morajo odločbo ustavnega sodišča še proučiti, vendar jo bodo vsekakor spoštovali. Za model vrednotenja nepremičnin, ki je bil sprejet leta 2006 pa ne namerava prevzeti odgovornosti in o odstopu ne razmišlja.

Odločitev ustavnega sodišča bo verjetno imela resne posledice za javne finance, saj si je Vlada od davka obetala okoli 330 milijonov evrov.


Več v Slovenija