Mladoletnico kupili za 6.000 evrov

Kaznivega dejanja trgovine z ljudmi so osumljeni 25-letni moški, njegov 50-letni oče in 44-letna mati, vsi državljani Republike Slovenije

Prlekija-on.net, ponedeljek, 31. marec 2014 ob 13:154
Kriminalisti so obravnavali kaznivo dejanje trgovine z ljudmi

Kriminalisti so obravnavali kaznivo dejanje trgovine z ljudmi

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so v mesecu januarju 2014, obravnavali kaznivo dejanje trgovine z ljudmi po členu 113/I-II Kazenskega zakonika (KZ-1), ki so ga osumljeni 25-letni moški, njegov 50-letni oče in 44-letna mati, vsi državljani Republike Slovenije, so sporočili iz PU Maribor.

Mladoletnico kupili v Makedoniji
Navedena družina je osumljena, da je aprila 2013, v Republiki Makedoniji kupila mladoletnico, jo prepeljala v Republiko Slovenijo in jo nastanila v svojem stanovanju v Mariboru, kjer so z uporabo fizičnega in psihičnega nasilja ter zlorabo podrejenega in odvisnega položaja, z njo v obliki služabništva in suženjstva prosto razpolagali.

Kriminalisti so ugotovili, da je navedena družina aprila 2013 odpotovala v Makedonijo. Tam so se s starši mladoletnice dogovorili za njen odkup in poroko s 25-letnim državljanom Republike Slovenije. Očetu mladoletnice so zanjo plačali 6.000 evrov. V Makedoniji sta se 25-letni osumljeni in mladoletnica poročila, nakar so jo s pretvezo po lepem in spoštovanem življenju v njihovi družinski skupnosti, prepeljali v Republiko Slovenijo.

Mladoletnica je morala opravljati tudi težka fizična dela
Kmalu po prihodu v Maribor so oškodovanki odvzeli potni list, prepovedali so ji izhode iz stanovanja in stike z drugimi osebami ter omejili in nadzorovali njeno komunikacijo s svojci. Oče in mati 25-letnega osumljenca sta jo neprestano in neposredno nadzorovala, jo ustrahovala in zmerjala. Sina, moža oškodovanke, sta sproti obveščala o njeni nepokornosti in neposlušnosti, zaradi česar je le-ta nad njo izvajal fizično nasilje.

Oškodovanka je morala za 7-člansko družino opravljati vsa gospodinjska dela, pri čemer so ji omejevali hrano, spanje, dnevni počitek, ogrevanje, zdravstveno oskrbo v času bolezni, brez plačila pa je pod njihovim nadzorom morala opravljati tudi delo na njivi, težka fizična dela pri gradnji hiše in vinogradih, kamor so jo vozili osumljeni, da je za plačilo, ki so ga prejemali osumljeni, obirala grozdje.

Januarja ji je uspelo pobegniti
Dne 24. 1. 2014 je oškodovanka uspela pobegniti iz stanovanja osumljenih in se zatekla na Policijsko postajo Maribor I. Oškodovanko so nastanili v krizni center Karitas v Ljubljani, od tam pa v oskrbo društvu Ključ – centru za boj proti trgovini z ljudmi pri nevladni organizaciji RS.

Dne 10. 2. 2014 so kriminalisti SKP PU Maribor, odvzeli prostost vsem trem osumljenim in na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Mariboru, opravili hišne preiskave.

Pri hišni preiskavi so kriminalisti zasegli več predmetov, med katerimi je potni list oškodovanke, ki so ji ga po prihodu v Slovenijo odvzeli. Prav tako so v stanovanju osumljenih našli in zasegli cigarete v vrednosti okoli 7.000 evrov, ki izvirajo iz območja oziroma držav izven Evropske unije. V zvezi s tem je postopek prevzela Carina.

Po zbranih obvestilih je bil 25-letni osumljenec s kazensko ovadbo priveden dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je po zaslišanju zoper njega odredil ukrep prepovedi približevanja oškodovanki.


Več v Črna kronika