Občinski redarji vas lahko ustavijo, če med vožnjo telefonirate ali niste pripeti

Bralko je zanimalo, od kdaj imajo občinski redarji pooblastila, da ustavljajo vozila

Prlekija-on.net, torek, 1. april 2014 ob 10:326
Občinski redarji vas lahko kaznijo, če med vožnjo telefonirate ali niste pripeti

Občinski redarji vas lahko kaznijo, če med vožnjo telefonirate ali niste pripeti

Prejšnji teden nam je bralka poslala vprašanje "od kdaj imajo občinski redarji pooblastila, da pri krožišču pri Gimnaziji ustavljajo vozila, ki ne vklopijo smernika?". O zadevi smo povprašali na Občino Ljutomer.

Olga Lukman iz Medobčinskega inšpektorata, nam je za konkreten primer pri ljutomerski gimnaziji prejšnji teden odgovorila, da je "vozilo, ki je bilo zaustavljeno pri krožišču pri Gimnaziji, bilo zaustavljeno zaradi prekrška po 33. ali 35. členu ZPrCP. Občinski redarji imajo namreč pooblastilo za opravljanje nadzora tudi nad uporabo telefona med vožnjo (35. člen ZPrCP) in uporabo varnostnega pasu (33. člen ZPrCP)."

Sicer se pa za vse informacije lahko občani obrnejo na Medobčinski inšpektorat in redarstvo, Vrazova ulica 1, Ljutomer osebno ali po telefonu 02 584 90 62.

- Zakon o občinskem redarstvu (ZORed)
- Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP)

Leta 2011 je bil sprejet zakon, ki redarstvu daje večja pooblastila pri izvajanju nalog nadzora v ces­tnem prometu. Z zakonom se je redarjem omogočilo neposredno ugotavljanje prekrškov z ustavitvijo vozila. Redar tako na kraju prekrška lahko ustavi voznika, ki recimo ni pripet, uporablja mobilni telefon med vožnjo, nima zaščitne čelade, vozi po pločniku ali v enosmerni ulici vozi v napačno smer.

Uporaba varnostnega pasu vam lahko reši življenje
Je pa policija v času med 10. in 28. marcem 2014 izvajala poostrene aktivnosti nad uporabo varnostnih pasov voznikov in potnikov v cestnem prometu. Na območju PU Murska Sobota so pomurski policisti v tem času v 248 primerih izrekli globo zaradi neuporabe varnostnih pasov.

Iz statističnih podatkov za Pomurje v obdobju 2009 - 2013 pa je razvidno, da je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 10.017 oseb, pri tem je varnostni pas uporabljalo 8.036 oseb ali 80,22%. V tem obdobju je v prometnih nesrečah umrlo 17 voznikov osebnih avtomobilov, pri tem pa je varnostni pas uporabljalo le 8 voznikov. V letu 2014 (januar – marec) jih je od 312 udeležencev v prometnih nesrečah varnostni pas uporabljalo 232 ali 74,36%.

Varnostni pas je poleg drugih ali v povezavi z drugimi elementi pasivne varnosti vozila (AIR BAG) pomemben dejavnik pri preprečevanju nastanka poškodb v prometni nesreči. Splošno je znano, da uporaba varnostnih pasov na vseh sedežih v vozilu, zmanjšuje število smrtnih žrtev in hudo poškodovanih v prometnih nesrečah za najmanj 40 odstotkov.


Več v Kultura in izobraževanje