Fantje s Praprotna zapeli Slakove uspešnice

V Murski Soboti smo lahko znova poslušali uspešnice znamenitega ansambla Lojzeta Slaka, ki so ga izvedli »večno mladi« Fantje s Praprotna

Danilo Ivančič, sreda, 2. april 2014 ob 11:17
Fantje s Praprotna v Gledališču Park

Fantje s Praprotna v Gledališču Park

V soboto smo v dvorani Gledališča park v Murski Soboti lahko znova poslušali uspešnice znamenitega ansambla Lojzeta Slaka, ki so ga izvedli »večno mladi« Fantje s Praprotna ob spremljavi tria Dejana Raja. Program je na humorni način povezoval Andrej Bergant, drugače prvi tenor v skupini in član od njihove ustanovitve. Peli so še: Franci Rebernik, drugi tenor, pevcem se je pridružil po tragični smrti Jožeta Šifrarja 1974 leta; Tone Štritof, prvi bas, kateri je leta 1988 zamenjal basista Franca Severja; Janez Dolenc, drugi bas, ravno tako član od začetka skupine.

Pevci so kot zasedba Fantje s Praprotna, doma v glavnem iz vasi Praprotno pri Škofji Loki, začeli peti leta 1962, dve leti pozneje pa jih je sedaj že pokojni Lojze Slak, povabil v njegov ansambel. Tako je z združitvijo glesbenega virtuoza na diatonični harmoniki in odličnih pevcev, nastal ansambel Lojzeta Slaka, ki je začel uresničevati večletne Lojzetove sanje. Avtor je več kot 500 izvirnih skladb, katera se nahajajo na približno 50-tih ploščah, kasetah in CD-jih. Vseh skupaj je bilo prodanih okrog štiri milijone plošč, od diskografov pa je prejel petnajst zlatih (vsaka za 100.000 prodanih), zlato čapljo in platinasto ploščo (za milijon prodanih) ter diamantno za tri milijone prodanih plošč.

Diatonična harmonika je dolgo veljala za manjvredno, takorekoč kmečko »leseno škatlo«, ki se ni smela pojaviti na radiu, nekateri so jo hoteli celo z zakonom prepovedati, vendar se moramo prav Lojzetu zahvaliti, da ni ostala pozabljen ljudski instrument.

Tudi Lojze Slak ne bo ostal pozabljen ljudski godec, on bo živel večno, večno v srcih mnogih Slovencev, kateri obožujejo njegovo izvirno glasbo. To se je pokazalo tudi pri koncu tega koncerta, ko je polna dvorana poslušalcev vstala in skupaj z glasbeniki zapela ponarodelo Slakovo pesem, V dolini tihi je vasica mala, ki je bila prvič predvajana davnega leta 1965.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno