Na leto aktivne na več kot 30 prireditvah

Občni zbor Društva kmetic Križevci-Veržej

Jože Žerdin, ponedeljek, 7. april 2014 ob 21:49
Članice društva kmetic občin Križevci in Veržej

Članice društva kmetic občin Križevci in Veržej

Stotnija članic Društva kmetic Križevci-Veržej, ki prihajajo iz dveh izrazito kmetijskih občin z desnega brega Mure – Križevcev pri Ljutomeru in Veržeja, je tudi tokrat pripravila letni zbor članic.

Številna udeležba - z obiskom so jih počastili in pohvalili njihovo delo tudi predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule ter župana obeh občin, s katerih prihajajo njihove članice - križevski mag. Branko Belec in veržejski Slavko Petovar, potrjuje dobro organiziranost in pravo harmonijo v vselej obsežnem programu dela.

Predsednica Majda Markovič je poročilo za leto 2013 pripravila na kar petih straneh. Kot je že ustaljena praksa, začenjajo križevsko-ljutomerske kmetice leto s tradicionalnim regijskim srečanjem kmetic ter ga zaključijo s ciklusom božično-novoletnih aktivnosti, vključno z miklavževim bazarjem ter po koristnem predavanju z veselim zaključkom leta. Kot izpostavlja predsednica, praktično v nobenih od omenjenih dveh občinah, pa tudi širše, ne mine večja prireditev, kjer ne bi sodelovale s kulinarično ponudbo prleških dobrot, ki jih kajpak pripravijo same.

Iz skrbnega poročila je razvidno, da so minulo leto zaznamovale s skoraj 30 različnimi aktivnostmi. Posebej so ponosne na razstavo ročnih del in domačih dobrot Doma narejeno, iz srca podarjeno, ki v župnišču v Križevcih poteka na cvetno nedeljo. Tudi majsko državno kulinarično razstavo Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju vselej zaznamujejo z vrsto izdelki svojih članic. Lani so na njej sodelovale in dobile številna priznanja – od zlatega do bronastega, Marica Legen, Nada Slavič, Tea Koroša, predsednica Majda Markovič ter Elizabeta Kosi. Slednja je z raznimi krušnimi izdelki na njej prisotna od vsega začetka, lani pa je bilo zanjo še posebej uspešno, saj je za rženi kruh dobila celo znak kakovosti.

V trajnem spominu pa jim bodo v minulem letu ostale tudi druge aktivnosti: s Prleškim kvintetom so bile v velikonočnem času na snemanju zabavno-glasbene oddaje Na zdravje, kjer so imele priložnost nadrobno predstaviti tudi svoje društvo; bile pa so prisotne tudi na snemanju oddaje Künštnih Prlekov Od Mure do Drave na temo konjskih dirk pred 120 leti, saj je območje z bližnjim Ljutomerom zibelka slovenskega kasaškega športa.

Kar pa je najpomembnejše: tudi nase niso pozabile. Strokovna ekskurzija jih je letos vodila v Benetke, udeležile so se srečanj pri Mladi kmetici leta 2013 Mileni Benko v Spodnji Ščavnici, Kmetici leta 2013 Jožici v Izlakah, ter julija oziroma oktobra izbora za novi v Gornji Radgoni oziroma Izlakah. V začetku septembra je bil tradicionalni jesenski piknik za članice in njihove najbližje. Pa tudi negovanje vezi s pobratenim društvom iz Krškega ni izostalo, saj so bile sredi septembra njihove gostje. Pozimi pa so bile zopet aktivne tudi v šolski telovadnici, kjer tradicionalno zanje poteka zimska vadba.

Od novembra do aprila potekajo tradicionalne društvene delavnice. Tokrat so se vključile v projekt Prlekija-sodobni prleški pogrinjek, katerega nosilec je Zavod Marianum iz Veržeja, društvo pa je v projektu ob Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci kot partner. Zaključek projekta bo prav tradicionalna pred velikonočna razstava 13. in 14. aprila v sejni sobi kmetijske zadruge Ljutomer-Križevci v Križevcih. Poleg izdelkov iz gline, bodo na ogled tudi jedi iz starih časov, pripravljene na sodoben način.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje