Sedemnajsta razstava pirhov v Dobrovniku

Pirhi so razstavljeni na pšenici in v okroglih venčkih iz ličja

Jože Žerdin, petek, 11. april 2014 ob 12:18
Razstava pirhov v Dobrovniku

Razstava pirhov v Dobrovniku

Kulturno društvo Sandorja Petöfija Dobrovnik je pripravilo dvodnevno razstavo pirhov v soboto, 5. in v nedeljo, 6. aprila, v hiši Györgya Dobronokija Dobrovnik, katera je namenjena velikonočnim praznikom. To je zelo bogata razstava pirhov, ki ima že 17-letno tradicijo, pri čemer se organizator vsako leto odloči in na ogled postavi novo tematiko razstave.

Jajčka so sicer v isti tehniki, tako razstavljajo batik tehniko, saj gre za najstarejšo še ohranjeno tehniko praskanja pirhov, katero je raziskala mojstrica tovrstne tehnike praskanja pirhov Elizabeta Urisk. Gre za 120-letno zgodovino praskanja pirhov v Dobrovniku, kajti njihove babice in prababice so ustvarjale tovrstno  tehniko, katera se je ohranila vse do danes, s starimi motivi, ob tem pa nekaj te tehnike še danes rišejo na jajčka, a danes že dodajajo svoje ideje, zamisli.

Še vedno rišejo tiste stare motive še ohranjene s 120-letno tradicijo. Ob tem še ohranjajo čebulno tehniko in druge tehnike. Na razstavi razstavljata dva moška iz Dobrovnika in sicer v tehniki praskanja, to sta Zdenko Car in Jože Törnar. Nekoč so na velikonočna jajčka praskali cvetlične motive - šopek cvetlic. Te jajčke so fantje nekoč nosili na bližnje travnike pri Dobrovniku, kjer so se srečali in ponudili v spomin svojim dekletom. Tudi batik tehnika je v Dobrovniku zelo cenjena, kajti v Dobrovniku je bila nekoč navada, da so otroci metali velikonočna jajčka za Veliko noč, ko so prišle botre na obisk.

Letošnja razstava pirhov je prava paša za oči obiskovalcev. V razstavnem prostoru je na steni naslikana prava kmečka vas, kot je bilo pred 100 leti v Dobrovniku, ko so še bile hiše pokrite s slamo, zgrajene so bile iz zemlje - ilovice. Pred veliko nočjo so nekoč ženske svojo hišo uredile in pobelile, da so bili prazniki še lepši. To odliko in čar so naslikali na steno, da odraža tisto toplino, takrat je v teh kmečkih hišah in na dvoriščih prevladovala ljubezen, spoštovanje. Ko obiskovalec stopi v razstavni prostor začuti toplino nekdanjega časa.

Letos je svoje velikonočne izdelke dalo na ogled postaviti 32 mojstrov in mojstric izdelovanja pirhov. Vsi pirhi so položeni v pšenici in v okroglem vencu, ki je spleten iz ličja. Tako iz naravnih materialov iz preteklosti želijo v Dobrovniku ohraniti in približati sedanji mladi generaciji, da to spozna. Na razstavi razstavlja najmlajši razstavljavec, ki je star komaj pet let, naučil se je od svoje babice, njegova babica pa se je naučila od svoje babice. Vse to se povezuje in gre iz generacije v generacijo, zato je vsako leto vse več mladih razstavljalcev.

Posebno mesto pa letos zavzemajo pirhi, ki so v posebni spominski vitrini, žal od pokojnih izdelovalcev pirhov to so Helena Solarič, Margit Sekereš, Margit Vöröš in Jožef Lazslo. Njihovo delo danes še živi in njihovi otroci to tradicijo nadaljujejo. Ob tej priložnosti so obiskovalci lahko še videli kako se velikonočna jajčka praskajo. Svoje mojstrovine so pokazale Ana Car, Eva Tivadar, Nuša Berden in Valerija Car. Na dvorišču pa se je ob tem še odvijal rokodelski sejem domače obrti. Predstavili so pletene izdelke iz šibja, medene izdelke, pirhe, izdelke iz gline, ...


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje