Malonedeljski folklorniki proslavili prvih pet let

Pri Mali Nedelji so se družili Gorenjci, Prekmurci in Prleki

Branko Košti, ponedeljek, 14. april 2014 ob 08:57
5 let FS Mala Nedelja

5 let FS Mala Nedelja

Kulturno društvo Anton Krempl od Male Nedelje, je 5-letnico delovanja folklorne skupine v soboto, 12. aprila, počastilo s pevsko, plesno in humoristično prireditvijo, katero so s svojim programom popestrili gostje, s katerimi so malonedeljski folklorniki vzpostavili prijateljske stike v času svojega delovanja.

Poleg jubilantov in domačih pevk ljudskih pesmi »Soside«, so se z ubranim petjem predstavili pevci moškega in ženskega pevskega zbora Kulturno prosvetnega društva Rogašovci, amaterski igralki dramske skupine tega društva pa sta gledalce nasmejali s težavami, katere v vsakdanjem življenju pestijo dve sosedi.

Dobro sodelovanje in prijateljske odnose med folklornima skupina, so s svojim plesnim nastopom potrdili plesalci iz KUD Križevci pri Ljutomeru, še zelo mlada »Stora čehoka« sta zaigrala nekaj ljudskih, ob katerih so številne obiskovalce zasrbele pete.

Dobršen del programa na sobotni prireditvi so prispevali člani Folklorne skupine Sava iz Kranja. »Savčani«, kot se sami najraje imenujejo, so najstarejša gorenjska folklorna skupina, saj se plesalci, pevke, godci in tamburaši že dolgih 65 let trudijo ohranjati bogato folklorno dediščino slovenskega naroda. Pohvalijo se lahko s številnimi odlikovanji, nagradami in priznanji, ki so jih dobivali po vseh evropskih državah, nastopali pa so še v Afriki, Braziliji, Kanadi, na Kitajskem in tudi v Nepalu.

Po nekaj odpetih pesmih njihove ženske pevske skupine »Dečve«, so nas plesalci popeljali na drugo stran visokega Kanina, v prelepo zamejsko dolino Rezijo, kjer slovenska manjšina še vedno poje in pleše edinstvene, arhaične plese, pri katerih se plesalci nikoli na primejo v par, ampak plesi dajejo videz elegantnega sprehoda drug mimo drugega, spremljata pa jih godca na CITIRO - violino in na BRUNKOLO - violončelo. Svoj nastop in s tem tudi sobotno prireditev, so »savčani« zaključili s spletom gorenjskih plesov kot so Ta potrkana, Mrzulin, Kovtre šivat, Žakjle šivat in Ples z metlo.

Že v soboto popoldne so člani folklorne skupine Sava gostovali v Biotermah, kjer so gostom predstavili prekmurske, belokranjske, rezijanske in gorenjske plese.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje