Razstava prleških pogrinjkov - Prlek'ja

Cilj projekta je bil, da na podlagi tradicionalne kulinarike Prlekije izdelajo novo ponudbo

Jože Žerdin, ponedeljek, 14. april 2014 ob 09:29
Razstava prleških pogrinjkov

Razstava prleških pogrinjkov

V občini Križevci in Veržej že vrsto let dokaj aktivno deluje Društvo kmetic Križevci - Veržej, ki povezuje 12 članic iz obeh občin. Od novembra do aprila so potekale tradicionalne društvene delavnice. Društvo kmetic Križevci - Veržej je tudi izvajalo tečaj vezenja, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci je izvajala tečaj kulinaričnih delavnic, Zavod Marianum Veržej - Center DUO Veržej pa je izvajal tečaj lončarstva.

Cilj projekta je bil, da na podlagi tradicionalne kulinarike Prlekije izdelajo novo ponudbo, in sicer na podlagi tradicionalnih rokodelskih znanj, z izdelavo novih produktov. Ob tem so na prvi razstavi projektnih rezultatov, med drugim seznanili obiskovalce razstave s tradicionalno kulinariko ter znanji in spretnostmi rokodelcev.

Projekt Prlek'ja se izvaja ob pomoči Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, k projektu sta pristopila še Leader, Las Prlekija, ki bo poslej preko svojih aktivnosti turističnim in gostinskim ponudnikom omogočil sodobnejši pristop k ponudbi tradicionalne hrane na področju Prlekije, hkrati pa usposobil ljudi, da bi s svojim znanjem lahko vstopili na trg s svojimi unikatnimi izdelki. Tokrat se je društvo odločilo in vključilo v projekt Prlekija - sodobni prleški pogrinjek, katerega nosilec je Zavod Marianum iz Veržeja, društvo pa je v projektu ob Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci kot partner.

Zaključek projekta je bila velikonočna razstava, ki je bila v nedeljo, 13. in v ponedeljek, 14. aprila pred Veliko nočjo v sejni sobi prostorov občine Križevci pri Ljutomeru. Razstava je bila zelo bogato pripravljena, saj je bilo na njej videti kaj zanimivega. Na njej so razstavljali tradicionalno kulinariko iz gline, veliko je rokodelskih izdelkov, kot so velikonočni aranžmaji, zajčki izdelani iz naravnih materialov, največ pa je bilo našitih prtov, prtičkov z iglo, z raznimi motivi, cvetjem, raznih pogrinjkov, ki so namenjeni prleški tradiciji, da ne bi šli v pozabo.


Več v Kultura in izobraževanje