P&F Jeruzalem Ormož podpisal pogodbo o odkupu grozdja s Kmetijsko zadrugo Ptuj

Namen pogodbe je dolgoročno zagotavljanje zadostnih količin grozdja za potrebe kleti P&F Jeruzalem Ormož

Prlekija-on.net, ponedeljek, 14. april 2014 ob 14:26
Pogodbo sta podpisala Marjan Janžekovič in Mitja Herga

Pogodbo sta podpisala Marjan Janžekovič in Mitja Herga

Direktor P&F Jeruzalem Ormož in P&F Jeruzalem Ljutomer Mitja Herga ter direktor Kmetijske zadruge Ptuj Marjan Janžekovič sta v ponedeljek, 14. aprila, podpisala pogodbo o odkupu grozdja. Kot sta poudarila, je namen pogodbe dolgoročno zagotavljanje zadostnih količin grozdja za potrebe kleti P&F Jeruzalem Ormož.

Mitja Herga je izpostavil, da jim je pomembno dolgoročeno sodelovanje: "Nam je pomembno, da delujemo dolgoročno. V tujino izvažamo 75 % in smo največji slovenski izvoznik vina. Naše vino je izjemno kakovostno, kar potrjuje samo lani 74 mednarodnih nagrad in priznanj, med katerimi so določene najbolj prestižne, kar jih kakšen vinar lahko dobi. Lani smo v tujino izvozili 3 mio litrov vina, letos planiramo skoraj podvojiti številko in  s tem smo tudi največji slovenski izvoznik vin. Zato želimo tudi mi imeti dolgotrajno in resno sodelovanje."

Povedal je tudi, da je prijetno presenečen, koliko kmetov iz okolice jih dnevno kliče in se želi z njimi dogovoriti za odkup grozdja, kar je dokaz za zaupanje P&F Jeruzalem Ormož s strani vinogradnikov, prav tako pa se je tudi s strani vinogradnikov KZ Ptuj pokazalo, da imajo velik interes po odkupu grozdja z njihove strani.

Grozdje s področja Ljutomersko-Ormoških goric
KZ Ptuj bo po tej pogodbi za potrebe P&F zagotavljal grozdje s področja Ljutomersko-Ormoških goric v predvideni letni količini 2000 ton, kar predstavlja 60 % celotnega njihovega odkupa. Ostali del si bodo zagotovili z lastnim odkupom in odkupom preko vinogradniške zadruge. Herga je poudaril, da bodo grozdje odkupovali iz celotnega vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija.

Cena za 30 % višja od slovenskega povprečja
Glede plačila je Herga izpostavil nekaj ključnih točk: "Pogodba zagotavlja večjo fleksibilnost količine grozdja. Pri plačilu je zagotovljena varnost: plačilo, zaščita v primeru neplačila. Kot največji slovenski vinar naj poudarim, da bomo za odkup grozdja plačali 30 % več, kot je slovensko povprečje."

Mitja Herga še o tem, kakšne prednosti predstavlja podpisana pogodba za vinogradnike KZ Ptuj:
  • Stimulativna cena, ki je za 30 % višja od slovenskega povprečja;
  • Kratki plačilni roki, namreč vinogradnik bo vso grozdje dobil plačano še pred naslednjo trgatvijo;
  • Širitev odkupa grozdja v območja, kjer so v preteklih letih zaradi nestimulativnih pogojev pričeli opuščati vinogradniško proizvodnjo. Pričakuje, da se bo na teh območjih upočasnilo opuščanje vinogradniških površin, mogoče pa celo popolnoma zaustavilo in bodo vinogradniki pričeli ponovno saditi vinsko trto.
Direktor Kmetijske zadruge Ptuj Marjan Janžekovič je poudaril, da ga veseli, da gre za dolgoročno stabilnost, saj je tudi vinogradnikom v interesu, da imajo reden odkup grozdja in zagotovljeno plačilo. Za njihove vinogradnike je pomembno, da lahko vlagajo, gradijo, ker imajo zagotovljen odkup.

"Pogodbeni stranki sva se dogovorili za povprečno odkupno ceno, ki jo dobi vinogradnik v višini 0,50 € za kilogram grozdja, hkrati pa podpisali aneks za letos, v katerem je vinogradnikom za sorte rumeni muškat, muškat otonel, sauvignon, laški rizling in šipon dovoljena večja obremenitev po trti. Če bo KZ Ptuj zagotovila večjo količino kot 2000 ton grozdja, bo stimulirana pri povprečni odkupni ceni, in sicer bo le ta ob dobavljeni količini več kot 2400 ton grozdja znašala 0,54 € za kilogram," je še dejal Janžekovič.

Hkrati sta se P&F in KZ Ptuj v dveh dodatnih pogodbah dogovorila za sodelovanje pri odkupu grozdja tudi izven območja Ljutomersko-Ormoških goric, in sicer za območje okoliša Štajerska Slovenija. Letos pričakujejo do 500 ton grozdja iz območja okoliša Štajerska Slovenija. Obstaja pa obojestranski interes, da bi dolgoročno odkupovali tudi do 1000 ton grozdja iz tega območja.


Več v Gospodarstvo