Zaključen natečaj »Spominska obeležja pripovedujejo«

Nagrade so bile podeljene na spominski slovesnosti v Cezanjevcih

Branko Košti, sobota, 26. april 2014 ob 08:12
Podelitev priznanj in nagrad

Podelitev priznanj in nagrad

Vse manj je živih prič dogodkov, ki so bili v preteklosti obeleženi s spomeniki, poimenovanji, spominskimi ploščami in drugimi obeležji. Vsako obeležje ali znamenje ima neko sporočilno vrednost za današnji čas in za bodoče generacije. Tega se dobro zavedajo veteranske in domoljubne organizacije, katerih poslanstvo je, med drugim, tudi ohranjanje in razvijanje vrednot NOB in slovenske osamosvojitve ter krepitev domoljubja pri mladih generacijah.

Minilo je 70 let od streljanja talcev pri Ribičevem mlinu
Minilo je 70 let od streljanja talcev pri Ribičevem mlinu

Z željo in ciljem, privabiti mlade k razkrivanju obeležij in iskanjem njihovih sporočilnih vrednosti in s tem spoznavanjem zgodovine lastnega naroda, so OZ ZB za vrednote NOB Ljutomer, OZSČ Ljutomer, OZ VVS Ljutomer in PVZ Sever, v šolskem letu 2013/2014, razpisali literarni, likovni in raziskovalni natečaj na temo  »Spominska obeležja pripovedujejo«. Razpis je veljal za vse spomenike, spominske plošče in druga spominska obeležja na območju UE Ljutomer, ne glede na zgodovinsko obdobje in vsebino njihovega sporočila.

K sodelovanju na natečaju so bile povabljene osnovne in srednja šola na območju Upravne enote Ljutomer in sicer so učence osmih razredov osnovnih šol spodbudili k pisanju literarnih prispevkov poljubne oblike, učenci petih razredov so likovno upodabljali obeležja, dijaki tretjega letnika Gimnazije Franca Miklošiča pa so izdelali raziskovalne naloge na temo spominskih obeležij.

Komisiji, ki ju je imenoval organizacijski odbor razpisa, sta pregledali poslane prispevke ter izbrali in nagradili pet najboljših v vsaki kategoriji. Komisija za oceno likovnih upodobitev, katero je vodil akad. slikar mag. Vlado Potočnik, je kot najboljše ocenila izdelke učenca OŠ Stročja vas Mihe Bogdana (mentorica Milena Pavličič Kozlar), učenk OŠ Janka Ribiča Cezanjevci Sare Šalamun in Klementine Novak (mentorica Sanja Sovec) in učenk OŠ Ivana Cankarja Ljutomer Tatjane Bistrovič in Špele Kosi (mentorici Julijana Makovec in Darinka Zebec).

Komisija za literarne prispevke pod vodstvom Nevenke Budna, je odločila nagraditi izdelke učenk OŠ Cezanjevci Urške Filipič (mentorica Karmen Rauter), OŠ Stročja vas Ule Mihalič in Tjaše Bobnar (mentorica Katja Zadravec), ter Ajre Šišernik in Klementine Kosi (mentor Robert Lang) iz OŠ Mala Nedelja.

Dijaki in dijakinje 3. letnika Gimnazije Franca Miklošiča so opravili raziskovalne naloge na razpisano temo. Nagrajeni so bili izdelki dijakinj Veronike Koščak, Urške Kunčič, Tinke Draškovič, Mihaele Topolnik in Tine Trstenjak, ki so raziskovale pod mentorstvom Suzane Rauter.

Pisna priznanja in knjižne nagrade, katere so prispevale občine z območja UE Ljutomer, so na spominski slovesnosti ob 70-letnici ustrelitve 25 talcev pri Ribičevem mlinu v Cezanjevcih, v petek, 25. aprila, podelili Alojz Filipič, predsednik OZ VVS Ljutomer, Anton Kosi, predsednik OZSČ Ljutomer, Branko Kos, predsednik pododbora PVZ Sever in predsednik OZ ZB za vrednote NOB Franc Slokan. Nagrajeni so bili tudi mentorji in ravnatelji šol, katerih učenci in dijaki so sodelovali na natečaju. Vsi nagrajenci bodo v mesecu juniju deležni še enodnevne brezplačne strokovne ekskurzije.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje