Obisk preživele taboriščnice Auschwitza na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

Učence OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici obiskala gospa Erika Fürst

Sanja Petek, OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, sobota, 26. april 2014 ob 08:34
Erika Fürst na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

Erika Fürst na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

V ponedeljek, 14. aprila, je učence OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici obiskala gospa Erika Fürst, ki je bila med tistimi slovenskimi judi, ki so jih odpeljali v koncentracijsko taborišče v Auschwitz, v eno izmed najgrozljivejših taborišč.

Tam je izkusila neznosno brutalnost totalnega preganjanja in razčlovečenja vsakogar, ki je bil drugačen. V taborišču je srečala tudi »slavnega« doktorja Mengeleja, ki se ga je takrat prijel vzdevek angel smrti. 

Gospa Erika je zelo pomembna oseba, ki smo jo gostili na naši šoli, saj je leta 2012 prejela Zlati red za zasluge iz rok takratnega predsednika države, dr. Danila Türka. Gosta, ki bi prejel Zlati red, do ponedeljka, 14. aprila 2014, na naši šoli še nismo gostili in smo ponosni, da se je odzvala našemu povabilu ter delila svoje spomine skupaj z nami.

Pred začetkom njenega ganljivega pričevanja smo učenci pripravili krajši uvod, v katerem smo na kratko predstavili našo gostjo. Učence in ostale navzoče je njena zgodba ganila do dna srca in pri vseh vzbudila močna čustva.

Verjamem, da bomo učenci sedaj drugače gledali na življenje kot vrednoto.

Kot je poudarila naša gostja, je pomembno, da na ta grozodejstva, to zlo, nikoli ne pozabimo in nanje ohranjamo spomin, saj bomo le tako lahko preprečili, da bi se kaj podobnega spet zgodilo.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje