Minilo je 70 let od streljanja talcev pri Ribičevem mlinu

Na slovesnosti v Cezanjevcih so počastili spomin na ustreljene talce in obeležili Dan upora

Branko Košti, sobota, 26. april 2014 ob 10:232
Ob koncu so položili vence k spomeniku talcem pri Ribičevem mlinu

Ob koncu so položili vence k spomeniku talcem pri Ribičevem mlinu

V petek, 25. aprila, je preteklo sedemdeset let, odkar so pri Ribičevem mlinu v Cezanjevcih odjeknili streli. Okupatorjeve krogle so končale življenje 25 rodoljubov.

Zaključen natečaj »Spominska obeležja pripovedujejo«
Zaključen natečaj »Spominska obeležja pripovedujejo«

"Kdo ve, kaj so ti ljudje tistih nekaj trenutkov, ko so vedeli, da se bodo njihova življenja končala, imeli v mislih. Ljubezen, jezo, bolečino. Prav gotovo pa so si želeli, da njihova smrt ne bi bila zaman, da bi med ljudmi resnično vladala ljubezen, spoštovanje, enakovrednost in tovarištvo". S temi besedami je v telovadnici OŠ Janka Ribiča v Cezanjevcih, moderatorka Slavica Sunčič, nagovorila zbrane na spominski slovesnosti ob 70-letnici ustrelitve talcev pri Ribičevem mlinu, ki je bila hkrati tudi osrednja prireditev v Občini Ljutomer ob Dneva upora.

Slovesnost, katero sta pripravila Občina Ljutomer in Združenje borcev za vrednote NOB Ljutomer, je bila načrtovana na kraju okupatorjevega zločina, zaradi dežja pa je bila premeščena v telovadnico OŠ. Spoštovanje do ustreljenih talcev, so s svojo prisotnostjo izkazali številni gostje, med drugimi namestnik vodje Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani Kiril Eršov, sorodniki ustreljenih talcev, županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba in predstavniki sosednjih občin, predstavniki častniških, veteranskih in domoljubnih organizacij ter sodelujoči na natečaju »Spominska obeležja pripovedujejo«.

Spominu na žrtve se je z nagovorom poklonila županja mag. Olga Karba, osrednji govornik na slovesnosti pa je bil Marjan Ribič, brat narodnega heroja Janka Ribiča. Na doživet in čustven način je predstavil svoje spomine na usodne trenutke pred sedemdeset leti in ob koncu pozval k složnosti Prlekov.

Da se tragičen dogodek izpred 70 let ne pozabi, si vedno prizadevajo učenci in učitelji ter vodstvo Osnovne šole Janka Ribiča Cezanjevci. Tudi za to priložnost so pripravili kulturni program, katerega so dopolnili člani Ljutomerskega okteta, ki so zapeli nekaj borbenih in domoljubnih pesmi.

Sledila je še podelitev priznanj in nagrad nagrajencem likovnega in literarnega natečaja »Spominska obeležja pripovedujejo«, katerega so na pobudo OZ borcev za vrednote NOB, v šolskem letu 2013/ 2014, pripravile OZSČ, OZ VVS in PVD Sever, ob pomoči občin z območja UE Ljutomer.

Po končani slovesnosti sta delegaciji na čelu z namestnikom vodje Ruskega centra znanosti in kulture Kirilom Eršovom in županjo mag. Olgo Karba, ob prisotnosti sorodnikov ustreljenih, položili vence k spomeniku talcem pri Ribičevem mlinu.

Legionar nedelja, 27. april 2014 ob 16:18

Lepo in prav je, da se goji spomin na takšne nesrečne in pretresljive dogodke. Glede na vso situacijo dandanes pa čudno, da ni kdo popljuval in onečastil še tega spomenika v Cezanjevcih in spomina na to nerazumno nasilje okupatorja, katerega nekateri dandanes sramotno častijo!

TUNČEK torek, 29. april 2014 ob 17:21

To je blo toko grozno početje, da se je o jen gučalo še dugo po vojni.
Slova junokon ke so padnili !! Slovenija

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje