Ko spomini oživijo - zaključek projektnega tedna o Janku Ribiču

V četrtek, 24. aprila, opravili športni dan in v petek, 25. aprila, prisluhnili spominom Marjana Ribiča

Karmen Rauter, nedelja, 27. april 2014 ob 11:21
Projektni teden o Janku Ribiču

Projektni teden o Janku Ribiču

V četrtek smo se pod vodstvom športnega učitelja učenci in zaposleni OŠ Janka Ribiča Cezanjevci odpravili na pohod, ki smo ga poimenovali Po poteh Janka Ribiča.

Prehodili smo delček poti, ki naj bi jo pred sedemdesetimi leti prehodil kurir Janko Ribič. Le-ta je bil v začetku aprila leta 1944 poslan najprej v Žerovince na železniško postajo, da tam prestreže kurirko in ji pove, da je v Cezanjevcih in v okolici vse izdano. A ker se je najprej ustavil še v mrtvašnici v Cezanjevcih, da bi se poslovil od padlega Janka Slavinca, so ga zajeli in zaprli v prostore današnjega župnišča. Po klepetu z nemškim paznikom si je pridobil njegovo zaupanje in ta ga je spustil na stranišče. Ko se je vrnil, je paznika onesposobil in pobegnil. Prav v tistem času pa se je že končal napad na Ribičevo domačijo, saj so tudi ta kraj obkolili nemški vojaki. Janko je najverjetneje iz daljave videl, da tam več ni varno, zato se je najprej napotil v Lukavce, kasneje pa je prispel k Filipičevim v Vogričevce. A tam se je njegova pot končala, saj so že kmalu po tem obkolili tudi to hišo in vnel se je boj. Janko se je boril, med drugim je skozi okno metal nazaj granate, in ko je po skrivnem prehodu prišel že skoraj na svobodo, je na silo odstranil pribito desko. Le-ta je zaškripala in ta zvok je bil zanj usoden.
Z učenci smo se ustavili tudi v Mekotnjaku pri Jesenikovih, kjer smo izvedeli, kje je bil skrivni bunker, kdo ga je kopal in kako ter kako je prišlo do spopadov na Jesenikovi domačiji, kjer je padel Janko Slavinec.

V petek, 25. aprila, smo na šoli gostili brata padlega Janka Ribiča, 84-letnega Marjana Ribiča in njegovo soprogo. Učenci so prisluhnili njegovim še živim spominom na tiste hude čase – boj na Ribičevi domačiji, izguba brata Janka, streljanje petindvajsetih talcev pri njihovem mlinu v Cezanjevcih. Vprašanj s strani otrok kar ni in ni bilo konec. Gospod Ribič je otrokom položil na srce, naj sporočilnost teh spominov prenašajo na kasnejše rodove.

Ob 13. uri se je v prostorih telovadnice na naši OŠ začela osrednja občinska proslava ob dnevu upora proti okupatorju in 70-letnici streljanja talcev v Cezanjevcih. Na njej je bil g. Ribič tudi osrednji govornik. Kulturni program so med drugim dopolnili tudi učenci naše šole. Nekaj pa jih je prejelo tudi priznanja ob zaključku literarnega in likovnega natečaja na temo Spominska obeležja pripovedujejo.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje