Pri Mali Nedelji blagoslovili konje

Konje in konjenike je blagoslovil župnik Tomislav Roškarič

Branko Košti, ponedeljek, 28. april 2014 ob 15:48
Blagoslov konj pri Mali Nedelji

Blagoslov konj pri Mali Nedelji

23. aprila praznuje god sv. Jurij, najbolj poznan po upodobitvah na belem konju, ko s kopjem in ščitom v rokah premaga zmaja, kateri v legendi predstavlja staroversko, predkrščansko verovanje, ki ga nova vera, krščanstvo, premaga. Njegov god pomeni vrnitev pomladi, vstajenje in napredek.

Sv. Jurij je tudi zavetnik konjev in konjenikov, zato v času okrog dneva njegovega godovanja v številnih župnijah pripravijo blagoslov konj. Tovrstno tradicijo negujejo tudi konjeniki, zbrani v Malonedeljski konjenici, ki je že vrsto let med najbolj aktivnimi sekcijami TD Mala Nedelja - Radoslavci.

Na prostor pred cerkvijo Sv. Trojice pri Mali Nedelji, so v nedeljo, 27. aprila, prijezdili svoje najljubše živali, pripeljala je tudi vprega s kočijo, s svojimi konji so se jim pridružili še konjeniki iz sosednje župnije Sv. Tomaž.

O pomenu teh plemenitih živali nekoč, ko so bili nepogrešljiva delovna sila na vsaki kmetiji, je spregovoril krajevni kronist Ludvik Rudolf. Obred blagoslova je opravil farni župnik Tomislav Roškarič, poleg blagoslova pa je vsak konj prejel še košček soljenega kruha.

Obred blagoslova konj pomeni začetek konjeniške sezone, zato so tega dne konjeniki opravili skupno jahanje, nato pa se še dolgo veselo družili na Turistični kmetiji Vrbnjak v Kuršincih.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno