Dan odprtih vrat čebelarskega muzeja Tigeli na Krapju

Obiskovalcem so ponujali najrazličnejše medene izdelke in medene dobrote

Jože Žerdin, petek, 2. maj 2014 ob 10:33
Dan odprtih vrat čebelarskega muzeja

Dan odprtih vrat čebelarskega muzeja

Dragica in Jože Tigeli iz Krapja, ki se že vrsto let ukvarjata s čebelarstvom, intenzivno od leta 2002, imata na Krapju pri Veržeju urejen čebelarski muzej na prostem. Tako so v četrtek, 1. maja in v petek, 2. maja odprli vrata njunega čebelarskega muzeja na prostem. Letos sta že šestič odprla vrata čebelarskega muzeja za obiskovalce od blizu in daleč.

Ta dva dneva je prišlo veliko izletnikov in turistov in tudi domačinov, ki so si z velikim zanimanjem ogledali star čebelnjak, ki izvira iz konca 19. stoletja. Z ohranjeno opremo predstavlja izjemno in bogato kulturno dediščino. Čebelnjak je osmerokotne oblike izdelan po paviljonskem načrtu. V njem je 84 panjev po sistemu Naiser, pokrit je s strešno kritino, lino za zračenje in svetlobo. Teh panjev, ki so v starem čebelnjaku že desetletja ne uporabljajo več, marsikateri mladi čebelar pa jih sploh ne pozna.

V čebelnjaku si se je moč lahko ogledati točila za med, ročne kadilnike, stiskalnico za vosek, preko 300 let star panj, razno čebelarsko literaturo, gobe za dimljenje čebel, modele za izdelovanje satnic in še veliko drugih zanimivih čebelarskih pripomočkov. Gre za edini tovrstni čebelnjak, ki je ohranjen v naravi. Na dokaj velikem prostoru pa je še postavljen nov učni čebelnjak, v novem čebelnjaku pa so na ogled postavljeni izdelki s katerimi se ukvarjajo čebelarji danes, kot so denimo različna točila za med, satiranje satovja... Ob muzejih so postavljeni manjši čebelnjaki, kamor čebele pridno nosijo medovino. Ob sprehodu med muzejem in čebelnjaki se nahajajo lepo urejeni zeliščni vrtovi ter medovite rastline, medovito grmičevje, kjer letajo čebele. Vse to pa daje čar oddiha in ogled čebelarskih objektov.

Čebelarstvo Tigeli prideluje pretežno cvetlični med, sadnega drevja in oljne repice, ob tem pa točijo tudi med akacije, kostanj in lipa. Pridelujejo pa tudi propolis in različne oblike sveč iz čebeljega voska. Na voljo pa so tudi izdelki, ki so v embalaži primerni kot darilo za različne priložnosti. Poleg vseh ostalih pijač iz medu so tokrat poleg šestih medenih likerjev, predstavili dva nova likerja in sicer iz grozdja jurke in sorte gemaj. Na mizi pa je bil za poskusiti - cvetlični, akacijev, gozdni in kostanjev med in ostalo pecivo iz medu.

Čebelarski muzej je izročilo preteklosti, je ogledalo življenja prleškega človeka, pridnega, vztrajnega in skromnega.

Spodaj si lahko ogledate tudi video, ki je nastal ob lanskem dnevu odprtih vrat.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje