Tradicionalna mladinska kulturna prireditev

8. maja opoldne v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih

Filip Matko, torek, 6. maj 2014 ob 22:22
Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih

Vrt spominov in tovarištva na Petanjcih

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija organizira že tradicionalno mladinsko kulturno prireditev, letos že trinajstič po vrsti, v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, v četrtek, 8. maja, ob 12. uri. S tem obeležuje Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF) praznik Vrta spominov in tovarištva, ki je zaradi njegovih zgodovinskih in simbolnih sporočil in poslanstva vezan na 9. maj - Dan zmage nad fašizmom in nacizmom in Dan Evrope.

V Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, ki je botanično zanimiv in specifičen spominski vrt in zato tudi zaščiten kulturni spomenik ter del mreže botaničnih vrtov in arboretumov Slovenije, je že vrsto let vsak prvi petek v maju organizirana mladinska kulturna prireditev ob prazniku Vrta in v spomin na osvoboditev Ljubljane leta 1945 in druge, svetovno pomembne dogodke, ki se jih spominjamo vsako leto 9. maja. S to že tradicionalno vsakoletno prireditvijo, ki je v prvih letih potekala pod imenom »Dan spominov in tovarištva«, želi Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija krepiti tudi svojo povezovalno  vlogo v slovenskem nacionalnem prostoru in utrjevati pomen dobrega sosedstva v državnem in vseh drugih pogledih ter še posebej poudarjeno krepiti vezi med robnimi deli slovenskega kulturnega oziroma nacionalnega prostora, nacionalno identiteto in povezanost matice Slovenstva v domovini z zamejstvom ter tudi utrjevati spodbudno oporo Slovenski skupnosti v zamejstvu za ohranjanje svoje nacionalne identitete in samozavesti.

Zato imajo od leta 2010 naprej prireditve, ki so vsakoletni posebni in največji projekt UŠF, tudi novo dodatno skupno ime »Jambori spominov in dobrega sosedstva« in zato, ob že tradicionalnem sodelovanju osnovnih in srednjih šol iz pomurske regije, nastopajo na prireditvah tudi gosti iz drugih mejnih regij (doslej iz Bele Krajine, Slovenske Istre in Posočja, Benečije in Rezije ter Koroške z obeh strani). Prireditve vsakokrat obogatijo s svojimi nagovori tudi posebni, častni gosti (župani občin, predstavniki zamejskih organizacij, akademiki, literarni ustvarjalci in umetniki, ugledni predstavniki državnega in javnega življenja v Republiki Sloveniji).

Letošnji projekt pa je še posebej pomemben, ker ima to svojo vlogo v še posebej občutljivem, zgodovinsko, razvojno in aktualno specifičnem delu slovenskega nacionalnega prostora: v trikotniku Prekmurje – Porabje - Radgonski kot, v katerem so še kako pomembni najrazličnejši unilateralni, bilateralni in multilateralni ukrepi, projekti in pobude na vseh področjih. S tem konkretnim projektom UŠF samo nadgrajuje svojo delovanje v tem kontekstu, v katerega spadajo med drugim tudi njene aktivnosti, povezane z življenjem, delom in pomenom jezikoslovca Avgusta Pavla - »sina treh narodov« (po Cirilu Zlobcu), letošnji obisk UŠF v Porabju, izid knjige dr. Andreje Zemljič Haberl o življenju Slovencev v Radgonskem kotu in predstavitve te knjige v Potrni, M. Soboti, Celovcu, na SAZU (2012/2013), znanstveni simpozij »Živeti z mejo - značilnosti sodobnega položaja manjšin na avstrijskem Štajerskem« (na SAZU; UŠF je bila soorganizator), literarni natečaj za osnovne in srednje šole, v katerem je sodelovala že tudi gimnazija iz Monoštra.

Z letošnjo že peto prireditvijo pod naslovom »Jambori spominov in dobrega sosedstva« se zaključuje »popotovanje« po robnih delih slovenskega nacionalnega prostora. Letošnji gosti prihajajo iz  Radgonskega kota in Porabja. Častni gostje na prireditvi v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih bodo: predsednica Kulturnega društva 7. člen za avstrijsko Štajersko iz Pavlove hiše v Potrni (Laafeld) Suzana Weitlaner, predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök iz Monoštra ter državni sekretar v kabinetu predsednice vlade RS dr. Boris Jesih.

V kulturnem programu bodo sodelovali: zbor Pavlove hiše, pesnica Rezka Kanzian, otroška folklorna skupina Števanovci, ljudske pevke Zveze Slovencev na Madžarskem iz Števanovec, mladinski pevski zbor Mavrica in starejša folklorna skupina Osnovne šole Tišina ter pevska in plesna skupina Gimnazije Franca Miklošiča iz Ljutomera.

Društvo 7. člen in Zveza Slovencev na Madžarskem bosta pripravila skupno razstavo, krajši prikaz življenja slovenske skupnosti na avstrijskem Štajerskem oz. v Radgonskem kotu in v Porabju na Madžarskem. Otvoritev razstave bo prav tako v Vrtu na Petanjcih, dvorana RP ZRC SAZU v četrtek, 8. maja, ob 11. uri.
Ob zaključku bodo gosti predali tudi svoji darilni drevesi: hrast iz Porabja in mamutovec iz Radgonskega kota. Simbolno pa bo predana tudi jerebika iz Dražgoš, darilo Organizacijskega odbora za prireditve po poteh partizanske Jelovice.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje