Gradovi so starejši od nas

DOSOR-jevci na ogledu gradu Beltinci

Filip Matko, sreda, 7. maj 2014 ob 11:06
Udeleženci ekskurzije

Udeleženci ekskurzije

Skupina DOSOR-jevcev, stanovalk in stanovalcev s spremljevalcema, kot tudi nekaj upokojenk in upokojencev iz Radenec, je bila v torek, 6. maja, na strokovni ekskurziji v Beltincih. V okviru programa »Gradovi so starejši od nas« so obiskali tamkajšnji grad, kot tudi tamkajšnjo župnijsko cerkev.

Sedemnajsterico je na dvorišču gradu Beltinci sprejela predstavnica Zavoda za turizem in kulturo Beltinci, Jožica Slavinec, ki je ves čas skupino tudi spremljala ter bila v neizmerno pomoč kot razlagalka. Tako je najprej nekaj povedala o samem gradu Beltinci, okrog katerega še vedno ni končan denacionalizacijski postopek, kot tudi še ni dokončana sanacija oziroma ureditev vseh grajskih prostorov.

Kot prvo je bil na programu ogled razstave v pritličnih prostorih gradu pod naslovom »Zgodovina zdravilstva v Pomurju«, kjer so lahko obiskovalci spoznali zatiranje očesne bolezni trahom (tudi s predstavitvijo filma) v tem delu severovzhodne Slovenije takoj po 2. svetovni vojni, a drugi del razstavnih prostorov je namenjen predstavitvi lekarniške dejavnosti. Največji poudarek je seveda dan nekdanji lekarni v Beltincih, kjer je največji pečat prispeval magister Elemir Szepesy. Večino opreme iz njegove lekarne je za muzejsko zbirko prispeval njegov sin, dr. Niko Szepesy.

V prvem nadstropju gradu je sledil ogled poročne dvorane ter v njenih prostorih, kot tudi v sosednjem prostoru, ogled likovne razstave pod naslovom »Križev pot« slikarja Milana Razborška iz Spodnjega Prhovca pri Izlakah.

Nato so se udeleženci ekskurzije v lepem sončnem dopoldnevu sprehodili skozi park do cerkve svetega Ladislava, pred katero sta rimski steber s svetim Jurijem, ki ubija zmaja, kot tudi beneški vodnjak. V župnijski cerkvi, ki je prezidana v neobaročnem slogu, so si lahko ogledali freske iz 18. stoletja, kot tudi kripto (grobnico) s petimi krstami rodbine Zichy, ki je bila zadnja lastnica stanovanjskega dvorca (gradu) iz 17. stoletja. V tem dvorcu je v pritličnih prostorih, kot tudi v jugovzhodnem stolpu gradu, urejena zasebna restavracija in tam so ob sokovih in kavi udeleženci zaključili tokratno potepanje po programu »Gradovi so starejši od nas«.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje