Na Razkrižju banki predlagajo ukrepe za povečanje transakcij na bankomatu

Župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič med drugim predlaga nekatere ukrepe, za povečanje transakcij na edinem bankomatu v občini

Prlekija-on.net, četrtek, 8. maj 2014 ob 10:241
Stanko Ivanušič

Stanko Ivanušič

Iz Občine Razkrižje so potem, ko so iz Poslovne mreže NLB d.d. dobili dopis, po odstranitvi edinega bankomata Občini Razkrižje, oz. zaračunavanja uporabnine zanj, poslali odgovor, kjer župan Stanko Ivanušič med drugim predlaga nekatere ukrepe, za povečanje transakcij na bankomatu.

Za bankomat pričakujejo 5.000 evrov uporabnine, sicer ga bodo odstranili
Za bankomat pričakujejo 5.000 evrov uporabnine, sicer ga bodo odstranili

Ob tem je Ivanušič zapisal, da pri dopisu, ki so ga poslali na NLB, vztrajajo na vseh njegovih sestavnih delih, "vključno z zahtevo po odstopu v dopisu navedenih oseb in razlogih za to zahtevo, v pričakovanju, da bo naslednja vlada, ki bo oblikovana po predvidenih državnozborskih volitvah, če tega ne bo storila že ta, sprejela ukrepe, da bodo vsem državljankam in državljanom na celotnem ozemlju RS zagotovljeni vsaj približno enaki pogoji za življenje in eden od teh je za odročne slovenske kraje tudi dostop do bančnih storitev. Tam, kjer v kraju bank ni, je bankomat edina takšna možnost.

Kar se tiče vaše ugotovitve, da naj bi se število transakcij na predmetnem bankomatu gibalo pod 30 odstotki povprečnega števila transakcij bankomatske mreže NLB, vašemu podatku ne verjamemo. Seveda se zavedamo, da število transakcij nikakor ne more biti enako tistemu v večjih mestih, saj je k temu pripomoglo tudi, da bankomat mesečno po nekaj dni ni deloval ali pa je v njem zmanjkalo gotovine."

Banki predlagajo ukrepe za povečanje transakcij na bankomatu
Ivanušič v dopisu še navaja, da ob dejstvu, da na podeželju pravzaprav še bolj potrebujejo tovrstno bančno storitev kot v mestu, kjer se bankomat nahaja na vsakem vogalu, za povečanje odstotka transakcij predlagajo naslednje ukrepe:

Ukrep številka ena:
Redno polnjenje bankomata in takojšnje popravilo, če v bankomatu pride do napak, ter na ta način pristop k povečanju prometa na bankomatu.

Ukrep številka dve:
Sedanji bankomat je nameščen 20 metrov od prometne državne ceste iz katere sploh ni viden. Na glavni cesti pa nikoli ni bilo oznake, da v bližini bankomat sploh obstaja. Ob državni cesti je torej potrebno namestiti vidno oznako, da je v bližini bankomat, s podobno oznako na glavnem razkriškem križišču, kjer se promet razdeli v smeri Prekmurja in Madžarske ter v smeri Hrvaške. Dobro bi bilo, da bi oznaka bila osvetljena tudi ponoči. Za osvetlitev je pripravljena elektriko zagotoviti občina. To je pomembno tudi zaradi že dosedanje prepoznavnosti Občine Razkrižje, saj slednjo letno obišče in si ogleda znamenitosti do 10.000 obiskovalcev, z vsemi prireditvami pa lahko tudi več. Velikokrat obiskovalci iščejo bankomat in ker slednji ni označen, ga po navadi ne najdejo ter poiščejo kje drugje.

Ukrep številka tri:
Na spletni strani »BANKART - upravljanje mreže bankomatov« je do sedaj bil predmetni bankomat uvrščen pod mrežo bankomatov v Občini Ljutomer in ne v Občini Razkrižje. Občina je upravljavca te spletne strani o tej napaki opozorila, dobro pa bi bilo, da bi ga o tej napaki že prej obvestili tudi vi. Upravljavec spletne strani nam je dal obljubo, da bo to napako odpravil (v času nastajanja tega pisma je napaka že odpravljena). Tudi ta napaka je deloma razlog za to, da obiskovalci, ki so prihajali v Občino Razkrižje, bankomata preko te spletne strani enostavno v občini niso našli.

Poduk o nerazumevanju okoliščin življenja ob meji
Za konec je Ivanušič vodilnim na NLB v dopisu pojasnil še nekatere okoliščine življenja ob meji: "V predzadnjem odstavku vašega zadnjega pisma ste zapisali: »Zavedamo se posebnih okoliščin ob meji, ki pa se morajo reševati drugje in ne na račun NLB«. Iz tega vašega besedila se vidi, da niste razumeli našega zadnjega dopisa, v katerem smo v drugem odstavku zapisali: »Za tiste, ki jim je obstoj bankomata v nekem kraju nepomembna malenkost, bi radi pojasnili, da je za odročne kraje to velikega pomena, sicer imajo do najbližje banke ali bankomata po 10 ali več kilometrov daleč. Za ljudi ob slovensko-hrvaški meji, obstoj edinega bankomata v občini ni nepomembna malenkost in za to prosimo za razumevanje tiste, ki žive v večjih centrih in jim je obstoj bankomatov za vsakim vogalom, samo po sebi umevno«."

"Niste razumeli, da obstoj edinega bankomata tukaj ob meji štejemo kot eno od pomembnih življenjskih potreb prebivalcev ob slovensko-hrvaški meji, ki so oddaljeni od večjih urbanih središč. Življenjske okoliščine ob meji pa že do sedaj gotovo nismo reševali »na račun NLB«, kot nas poučujete, saj smo tudi v preteklosti dokazali, da smo tudi sami znali kaj storiti za lažje in boljše življenje tudi ob tej meji. Gotovo pa je, da davkoplačevalski denar naših državljanov, tudi občanov te obmejne občine, gre »na račun NLB«," pa je v dopisu zaključil župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič.

Tinek ponedeljek, 12. maj 2014 ob 22:02

Kje je družbena odgovornost NLB? Kot največja banka, ki ji družba že leta pomaga, ne bi smela enega bankomata sedaj gledati le skozi računico. Mislec

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo