Trinajstič Dan spominov in tovarištva

Jambori spominov in dobrega sosedstva na Petanjcih

Filip Matko, petek, 9. maj 2014 ob 10:26
Gimnazijke na odru

Gimnazijke na odru

V Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih je Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija v četrtek, 8. maja, pripravila že trinajstič mednarodno mladinsko kulturno prireditev pod delovnim naslovom »Jambori spominov in dobrega sosedstva«.

Tokrat so poudarek dali Slovencem Radgonskega kota v Avstriji ter Slovencem Porabja na Madžarskem. Zatorej je ob 11. uri potekala otvoritev razstave v razstavnih prostorih Raziskovalne postaje Prekmurje ZRC SAZU, kjer sta Radgonski kot in Porabje na priložnostni razstavi predstavila predsednica Kulturnega društva člen 7 za avstrijsko Štajersko, Pavlova hiša, mag. Suzana Weitlaner in predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök. Opoldne pa je na prireditvenem prostoru v Vrtu spominov in tovarištva potekala mednarodna mladinska kulturna prireditev. Po himni Vrta (uglasbena pesem Karla Destovnika Kajuha »Bosa pojdiva«) sta vse zbrane pozdravila Ernest Ebenšpanger, predsednik Uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija ter župan Občine Tišina Franc Horvat. O ustanovitvi Kulturnega društva člen 7 za avstrijsko Štajersko, njegovem delovanju ter trenutnem položaju Slovencev na avstrijskem Štajerskem oziroma v Radgonskem kotu je govorila mag. Suzana Weitlaner, o Zvezi Slovencev na Madžarskem pa njen predsednik Jože Hirnök. Vlogo povezovanja med sosednjimi državami ter o skrbi za manjšine v posameznih državah (Slovenija, Avstrija in Madžarska) pa je v svojem nagovoru povzel dr. Boris Jesih, državni sekretar v kabinetu predsednice Vlade Republike Slovenije.

Temu je sledil bogat kulturni program, ki so ga spremljali številni ugledni gostje, med njimi tudi akademik dr. Anton Vratuša, ki je »stopil« v stoto leto svojega življenja. Kot pevci so nastopili Otroški pevski zbor Osnovne šole Tišina, Zbor Pavlove hiše iz Potrne v Avstriji, Ljudske pevke iz Števanovec v Porabju na Madžarskem ter Pevska skupina Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Predstavila se je pesnica Rezka Kanzian iz Pavlove hiše v Potrni, zaplesali pa so mladi plesalci folklorne skupine Osnovne šole Tišina, Otroška foklorna skupina Dvojezične osnovne šole Števanovci v Porabju na Madžarskem ter Plesna skupina Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Pred uradnim zaključkom prireditve »Jambori spominov in dobrega sosedstva« je Odbor za prireditve po stezah partizanske Jelovice v Vrtu spominov in tovarištva simbolno predal sadiko jerebike, Porabci sadiko (madžarskega) panonskega hrasta, a Slovenci iz Radgonskega kota sadiko drevesa mamutovec.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje