Deseta jubilejna rekrutacija mladih v Beltincih

Na rekrutacijo z okrašenimi vozovi

Jože Žerdin, petek, 9. maj 2014 ob 21:24
Rekrutacija mladih v Beltincih

Rekrutacija mladih v Beltincih

Vsak narod na tej zemeljski obli si nedvomno želi, da bi živel v sreči in miru. A vojne vihre so bile in bodo med narodi, pa naj si gre za verske razprtije ali osvajanje ozemlja. Mir in varnost naj bi zagotavljala država, oziroma njena vojska, ki varuje meje... Tako je tudi z načeli Slovenske vojske, ki se je sicer v zadnjih letih »modernizirala« in izpopolnila vojaško tehniko.

Nekoč so fantje na »regrutacijo« oziroma »štelingo« (po prekmursko) šli na nabor z okrašenimi vozovi ali konjsko vprego, danes pa uporabljajo traktorje s prikolico. Taki so bili časi pred leti, a danes, ko ima Slovenija poklicno vojsko je takih prizorov vse manj. Pred 10. leti so se v Beltincih odločili, da bodo s pomočjo Slovenske vojske obnovili in ohranili nekdanjo rekrutacijo za mlade.

Letos v petek, 9. maja, je bila ta rekrutacija že jubilejna deseta po vrsti. V središče Beltincev so se z okrašenimi vozovi pripeljali s traktorji in prikolicami mladi iz občin Beltinci, Velika Polana, Črenšovci, Odranci in Turnišče. Mladi fantje in dekleta so se na ta nepozaben in enkraten dogodek pripravljali že dlje časa, saj so vozove okrasili z zelenjem in najrazličnejšimi rožami iz krep papirja. Tako se je na prireditveni prostor v središče Beltincev pripeljalo na 13. okrašenih vozovih okrog 200 mladih letnika 1996, od tega 104 vojaških obveznikov. Fante so spremljala tudi dekleta. Skratka vsi so bili prešerno razpoloženi, oblečeni v bela oblačila, na prsih pa so ponosni imeli rdeče nageljne.

Mlade je skoraj na vsakem vozu spremljala domača glasba. Po Beltincih in njeni širši okolici se je slišala ta dan lepa slovenska pesem iz grl 200 mladih fantov in deklet. Sočasno z rekrutacijo mladih se je na dveh mestih v Beltincih predstavila Slovenska vojska s svojo tehniko in opremo. Mladi so nosili slovenske in zastavo svoje občine, kar je dalo čar in pomen temu lepemu »vojaškemu dogodku«.

Mlade in ostale obiskovalce iz celega Pomurja so nagovorili župan občine Beltinci dr. Matej Gomboši, vodja Uprave za obrambo Maribor Dušan Grof in poveljnik športne enote Slovenske vojske Miran Stanovnik. V dvorani Kulturnega doma v Beltincih so mlade med drugim seznanili, kako se lahko zaposlijo v Slovenski vojski in v primeru ogroženosti države Slovenije, jih lahko pokličejo, kot obveznike v vojsko. Mladi so ob tej priložnosti poskusili tudi odlično pripravljen in skuhan vojaški pasulj.

Še dolgo v noč je po številnih vaseh od koder so doma letošnji rekruti, odmevala pesem, veselje, vriskanje. Ta dan bo mladim prav gotovo še dolgo ostal v spominu. Tak običaj, kako so se nekoč mladi fantje z okrašenimi vozovi odpravljali na nabor ali štelingo, ko so odhajali služit vojsko v nekdanjo Jugoslovansko vojsko, se je na območju Markovskega v Prekmurju ohranil vse do danes.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno