Bele poljane narcis v okolici Veržeja

Streljaj od vasi Veržej na manjšem travniku rastejo bele narcise, ki so zaščitene

Jože Žerdin, nedelja, 11. maj 2014 ob 18:481
Bele narcise v okolici Veržeja

Bele narcise v okolici Veržeja

V okolici Veržeja maja vsako leto zacvetijo bele narcise. To so cvetlice, ki rastejo izključno v naravi in le na prleških travnikih v okolici Veržeja. Svoj čas so bele narcise rasle streljaj od reke Mure, vse tja do Razkrižja. Takrat je bil pogled na »bele travnike narcis res čudovit«.
Časi so se spremenili in belih narcis je iz leta v leto vse manj. Kmetje namreč v zadnjih nekaj letih travnike izsušujejo, nekateri tudi izkopavajo čebulice narcis, poleg tega so nekatere travnike preorali in jih spremenili v polja. V občini Veržej, predvsem v turističnem društvu, se po svojih močeh zavzemajo, da bi ohranili rastišče belih narcis.

Nekaj metrov stran od vasi Veržej je nekaj arov travnika, kjer ta čas bele narcise lepo cvetijo in dajo lep videz spomladi. Pred leti je sicer društvo na tem travniku postavilo opozorilno tablo z napisom »Narcise so zaščitene«, da je rastline prepovedano trgati. Želja turističnih delavcev je, da bi cvetlice tudi v prihodnje ohranili, kot veržejsko naravno dediščino, poznejšim rodovom. Pred mnogimi leti so v Veržeju na travnikih pripravili prireditev miss narcis, ko so izbirali najlepša dekleta. Mogoče se bodo časi spremenili in se v občini opogumili in ponovno pripravili podobno prireditev v času cvetenja belih narcis. Sicer pa so bile bele narcise pravi simbol Veržeja, morda jim bodo v prihodnje namenili več površin.


Več v Narava