Zlatoporočenca Tratnik iz Bučečovcev

Ob zlati poroki sta se popeljala s starodobnih vozilom letnika 1925

Jože Žerdin, četrtek, 15. maj 2014 ob 00:251
Franc in Marija Tratnik iz Bučečovcev

Franc in Marija Tratnik iz Bučečovcev

Pred 50. leti sta se v župnijski cerkvi v Križevcih pri Ljutomeru poročila zakonca Franc in Marija Tratnik iz Bučečovcev iz župnije in občine Križevci pri Ljutomeru. Sedaj po 50. letih skupnega zakonskega življenja, ko praznujeta zlato poroko, sta skupaj s svojimi najdražjimi, ki so se zbrali pri zahvalni sveti maši v soboto, 10. maja, v križevski župnijski cerkvi, zakonca obnovila zakonsko zvestobo in si ponovno izmenjala zlata prstana. Mašo je daroval domači župnik župnije Križevci pri Ljutomeru Štefan Vinkovič.

Franc, rojen leta 1938 v Bučečovcih je bil zaposlen kot kontrolor za mlekarne pri Živinorejsko veterinarskem zavodu Murska Sobota. Svoj prosti čas pa je namenil gasilstvu in kulturi v vasi Bučečovci. V gasilske vrste je stopil še kot mlad fant, kajti to humano poslanstvo ga je veselilo pomagati ljudem v nesreči, ob požarih. Danes je gasilski veteran in ponosen na prehojeno gasilsko pot gasilskega društva Bučečovci, ki letos praznuje 120-letnico obstoja in delovanja. V Kulturnem društvu Kajer Bučečovci je plesal v folklorni skupini. Nekaj časa tudi v Kulturnem društvu Radenci. Pleše pa še tudi v folklorni skupini Društva upokojencev Križevci pri Ljutomeru.

Žena Marija, dekliško rojena Kukol leta 1944 v Banovcih se je pred 50. leti omožila na možev dom v Bučečovce, kjer sta zaživela novo skupno zakonsko življenje. Marija je doma skrbela za dom in družino ter vzgojo otrok. Njeno največje veselje pa je bilo in še je, petje v Kulturnem društvu Kajer Bučečovci, poje pa tudi v cerkvenem pevskem zboru župnije Križevci pri Ljutomeru, pri svetih mašah in na pogrebih.

V zakonu so se jima rodili štirje otroci, na jesen življenja sta ponosna na svojih sedem vnukov in dva pravnuka Evita in Jan.

Skratka v družini Tratnik je bilo celih 50 letih veselo in sproščeno, oba skupaj sta se posvečala negovanju in ohranjanju ljudskega izročila prednikov Bučečovcev, sta bila predana petju in plesu in takšna ostajata še naprej kljub letom, v Kulturnem društvu Kajer Bučečovci in Društvu upokojencev Križevci pri Ljutomeru. Praznovanje  zlate poroke bo zanju prav gotovo zapisan z zlatimi črkami, kajti tokrat so ju po sveti maši iz središča Križevcev do Bučečovcev, kjer je bilo slavje ob zlati poroki, popeljali s starodobnim vozilom iz leta 1925, kar je dalo čar in težo zlati poroki.

Legionar četrtek, 15. maj 2014 ob 22:55

Franc je bil molzni kontrolor, ne pa kontrolor mlekarn, to sploh ne obstaja.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno