Humanistka Križem kapica razveseljuje

Sprejemi med mlade člane RK v Tednu Rdečega križa

Filip Matko, četrtek, 15. maj 2014 ob 22:52
Slovesnost na Osnovni šoli III Murska Sobota

Slovesnost na Osnovni šoli III Murska Sobota

Kot vemo, v dneh od 8. do 15. maja  vsako leto poteka po Sloveniji Teden Rdečega križa. Prične se 8. maja v spomin na rojstni datum (8.5.1828 v Ženevi) ustanovitelja te mednarodne humanitarne organizacije, Švicarja Henryja Dunanta. V skladu s sloganom Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca in glede na 70-letnico ustanovnega zbora Rdečega križa Slovenije (Gradac v Beli krajini 18. junija 1944) poteka Teden RK 2014 pod geslom »Moja rdečekrižarska zgodba – 70. obletnica ustanovnega zbora RKS«.

Pomembno je, da je Rdeči križ Slovenije, v vseh sedmih desetletjih in vsem izzivom ter številnim spremembam navkljub, ohranil ter utrdil vlogo pomembnega humanitarnega akterja v slovenskem in mednarodnem prostoru ter s pomočjo zvestih članov ter vseslovenske mreže predanih prostovoljk in prostovoljcev nenehno in vztrajno lajša stiske in trpljenje soljudi ter ščiti njihovo dostojanstvo.

Tako v RKS obstoji prizadevanje, da bi s skupnimi močmi okrepili vrednote sočutja, spoštovanja dostojanstva slehernega človeka, kulture medsebojnega razumevanja in solidarnosti do soljudi, ki so se iz različnih razlogov znašli na robu družbe ali preživetja. V okviru vrednot, ki izhajajo iz poslanstva humanitarne organizacije RK in vedno aktualnih načel Mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, med najmlajšimi še vedno največ veselja naredita s svojimi obiski Medvedek Henry  s svojo zgodbico med kratkohlačniki v vrtcih ter Križem kapica s pripovedjo in tabelsko sliko med drugošolkami in drugošolci osnovnih šol. Ob teh slednjih obiskih se opravijo tudi slovesni sprejemi mladih članov v vrste članstva RK.

Kot smo na spletnih straneh »Prlekije« že poročali, je bil prvi tovrstni letošnji sprejem v Pomurju, z obiskom Križem kapice, 8. maja na Osnovni šoli II v Murski Soboti, ko so novo sprejeti poleg izkaznice RK prejeli še priložnostna darilca (etui za mobi, balonček in zloženko »Zdravi zajtrk«). Temu so sledili obiski in sprejemi z darilci v tem tednu: 13. maja na Osnovni šoli Sveti Jurij v Občini Rogašovci, na Podružnični osnovni šoli Pertoča ter v Osnovni šoli Cankova. Dan pozneje še na Osnovni šoli III v Murski Soboti in zadnji dan v Tednu RK, 15. maja, na Osnovni šoli Bakovci.

Ker je v mesecu maju na osnovnih šolah poleg rednega pouka še veliko drugih dejavnosti in raznoraznih srečanj ter tekmovanj, se bodo obiski Križem kapice in sprejemi mladih članov v RK nadaljevali tudi v naslednjih dneh. V ponedeljek, 19. maja bo Križem kapica ob 11. uri obiskala drugošolce Osnovne šole Radenci, dan pozneje ob 9.15 drugošolce OŠ Gornji Petrovci, a Vrtec Jurček v Gornjih Petrovcih bo obiskal Medvedek Henry. Na Osnovni šoli Fokovci se bo Križem kapica oglasila ob 8. uri v sredo, 21. maja, še isti dan ob 10. uri na Osnovni šoli Bogojina in ob 11.30 na Dvojezični osnovni šoli v Prosenjakovcih. V četrtek, 22. maja, jo bodo ob 10. uri pričakali drugošolci Osnovne šole Grad, 28. maja ob 8. uri pa drugošolci Osnovne šole Apače. Toda prepričani smo lahko, da bo Križem kapica opravila še nekaj obiskov vmes, kakor tudi še v mesecu juniju letos.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje