Koncert Vokalne skupine Leščeček ob predstavitvi novih oblek

Koncert je bil posebej posvečen predstavitvi nove kostumske podobe članov Vokalne skupine Leščeček, ki se bo odslej predstavljala v prepoznavnih oblekah

Ivan Kuhar, ponedeljek, 19. maj 2014 ob 08:40
Vokalna skupina Leščeček v novih oblekah, foto: Danilo Ivančič

Vokalna skupina Leščeček v novih oblekah, foto: Danilo Ivančič

Vokalna skupina Leščeček, ki deluje znotraj Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej, je v soboto, 10. maja, pripravila koncert ljudskih pesmi, ki so jih interpretirali člani zasedbe, s pomočjo gostov pa so dosegli, da je ljudska pesem bila predstavljena skozi različne generacije.

Tako so se vabilu na sodelovanje odzvali v Vrtcu Veržej, učenci Osnovne šole Veržej so se predstavili z dvema zboroma, ljudske pa so odigrali tudi učenci nižje stopnje na Orffovih inštrumentih. Leščečki pa so si oder delili še s povabljenima skupinama, in sicer s Pevkami ljudskih pesmi iz Vučje vasi in Pevsko skupino Sij, kulturno turističnega društva iz Dokležovja.

Večer je potekal v sproščenem vzdušju, ki je sicer številne obiskovalce navdušil in predvsem pri zadnji točki tudi aktivno vključil v program – ob izvajanju napitnice so gledalci bili deležni lepe prleške navade, domačega »špricarja«, s katerim so nazdravili na nove uspehe skupini, predvsem pa ohranjanju bogatega ljudskega izročila, ki se skriva v ljudski pesmi.

Koncert je bil posebej posvečen predstavitvi nove kostumske podobe članov Vokalne skupine Leščeček, ki se bo odslej predstavljala v prepoznavnih oblekah – dekleta predstavljajo lokalno naravno znamenitost fünkešnice (narcise), fantje pa leščečke (varuhe narcis). Simbolika, ki je dobila globok pomen in se je rodila v skupnem sodelovanju skupine z domačinko Sonjo Šterman, ki je nad celotno izdelavo oblek tudi bdela. Dodano vrednost vsekakor predstavljajo tudi elementi, ki so bili na obleke izdelani ročno – vezenine in kvačkanje.

Verjamemo, da bodo obleke služile svojemu namenu, ob tem pa bi se člani sekcije Leščeček radi zahvalili tudi Občini Veržej, ki je projekt nabave kostumske podobe tudi finančno podprla.


Več v Kultura in izobraževanje