S sv. mašo k povezovanju vernikov Gornje Radgone in Bad Radkersburga

bŽelijo ohraniti tradicionalno in trdno vez med ljudmi obeh narodov katerih veže skupna zgodovina.

Marjan Slavič, torek, 20. maj 2014 ob 09:41
Skupna maša obeh Radgon

Skupna maša obeh Radgon

Čeprav obe Radgoni že od nekdaj ločuje le reka Mura, ki s svojimi brzicami drvi nekam v daljavo, nas po zadnji vojni za osamosvojitev, vedno bolj združujejo najrazličnejši skupni projekti in dogodki, ki strmijo k dobrim medsosedskim odnosom in složnem življenju v pokrajini ob reki Muri.

Eden izmed takšnih, dogodkov je bil na pobudo župnije iz Bad Radkersburga in tamkajšnjega župnika, Tomasa Babskega, skupna sv. maša obeh mest Gornje Radgone in Bad Radkersburga. Sv. maša je bila darovana v sosednji avstrijski Radgoni v cerkvi, ki je posvečena sv. Mariji, v nedeljo 18. maja, ob skupnem maševanju duhovnikov obeh župnij. Samo bogoslužje je potekalo v obeh jezikih z obogatitvijo lepega korovskega petja Mešanega cerkvenega pevskega zbora Gornja Radgona.

Prav v tem sklopu dogodkov vernikov obeh Radgon je na ta dan na pobudo avstrijskih prijateljev potekal pohod, na katerem so sodelovali avstrijski, kakor tudi slovenski pohodniki od Negovskega gradu, preko Ivanjševcev, Rodmošcev, Zbigovcev, Polic, Gornje Radgone, vse do cerkve sv. Marije v Bad Radkersburgu.

Že naslednja takšna skupna sv. maša obeh radgonskih vernikov je predvidena 12. oktobra, v cerkvi sv. Petra v Gornji Radgoni z željo, da pa bi se takšni dogodki ohranili in da bi ostala tradicionalna in trdna vez med ljudmi, obeh narodov, katere veže skupna zgodovina ter življenja skozi čas v pokrajini ob reki Muri.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje