V Bunčanih dobili novo gasilsko vozilo

Gasilci iz Bunčan so predstavili novo gasilsko vozilo

Jože Žerdin, petek, 23. maj 2014 ob 22:08
Novo vozilo PGD Bunčani

Novo vozilo PGD Bunčani

Gasilsko društvo Bunčani, ki spada pod okrilje Gasilske zveze Ljutomer letos praznuje 110. obletnico delovanja društva. Za novo gasilsko vozilo si je društvo že dalj časa prizadevalo, predvsem z namenom, da bi izboljšali in izpopolnili vozni park, kajti novo gasilsko vozilo so gasilci kupili v dolgih 110. letih delovanja, doslej so le imeli v uporabi rabljena gasilska vozila.

Podvozje je bilo kupljeno v podjetju Porsche Maribor, nadgradnja pa je potekala v podjetju Svit - Zolar na Ptujski Gori. Gasilci iz Bunčan so z novim gasilskim vozilom na področju razvoja gasilstva v tem obmurskem kraju naredili pomemben mejnik za večjo požarno varnost. Vozilo so pri vaško-gasilskem domu v Bunčanih predstavili občanom in gasilcem iz Občinskega gasilskega poveljstva občine Veržej ter pobratenemu gasilskemu društvu Bučečovci in vodstvu Gasilske zveze Ljutomer, v petek, 23. maja.

Gre za vozilo GVV-1, ki je opremljeno z rezervoarjem za 500 litrov požarne vode, visokotlačno črpalko, prenosno motorno brizgalno, elektroagregat za primer požara ali nesreče v nočnem času, dihalne aparate, sesalne in tlačne A in B cevi, mala CC cev za polnjenje, s katero se lahko polni rezervoar preko hidrantnega nastavka. Šlo je za petletni gasilski projekt nabave vozila, kajti na pomoč pri pri nakupu so denar prispevali občina Veržej, občani Bunčan s prostovoljnimi prispevki, dobršen del sredstev pa so privarčevali gasilci sami s prireditvami. Del sredstev pa se je zbral s prispevki s prodaje peciva, ki so ga ob kulinarični razstavi v Bunčanih pripravile žene in dekleta iz Bunčan. Svoj vložek pa so tudi prispevala podjetja in obrtniki.

Novo gasilsko vozilo je ocenjeno z vso pripadajočo opremo na 67 tisoč evrov, od tega so za podvozje odšteli 31 tisoč, ostalo pa za nadgradnjo vozila. Tako je novo gasilsko vozilo že v garaži in pripravljeno za morebitno hitro intervencijo in sedaj so gasilci iz Bunčan v polni operativni pripravljenosti, da bodo lahko priskočili na pomoč v primeru požara ali drugih naravnih nesreč v vasi in izven vasi Bunčani. V Bunčanih so sicer v zadnjem obdobju zabeležili le dva večja požara.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje