Vinska klet v Ormožu odprla vrata obiskovalcem

Skozi voden ogled kleti »po poti grozdja« so se vsi lahko sprehodili od mesta prevzema grozdja do steklenice vina na prodajni polici

Prlekija-on.net, nedelja, 25. maj 2014 ob 13:27
Dan odprtih vrat vinske kleti P&F Jeruzalem Ormož, foto: Marjan Dovečar

Dan odprtih vrat vinske kleti P&F Jeruzalem Ormož, foto: Marjan Dovečar

V P&F Jeruzalem Ormož, kjer obdelujejo 650 hektarjev vinogradov in pridelajo kar 5 milijonov litrov vina, so si obiskovalci v soboto, 24. maja, lahko ogledali vinsko klet v Ormožu, brezplačno degustirali 18 nagrajenih vin, se popeljali skozi vinograde in uživali v pestrih glasbenih nastopih.

Skozi voden ogled kleti »po poti grozdja« so se vsi lahko sprehodili od mesta prevzema grozdja do steklenice vina na prodajni polici. Tako so bili na ogled prešna hiša, nova fermentacijska hala, veliki hrastovi sodi ter najmodernejša polnilnica v jugovzhodni Evropi. Posebnost kleti je največji arhiv vin v Sloveniji, kjer je shranjenih približno 254.000 steklenic. Na tej točki so lahko pokusili osem let star Laški rizling, ogled in degustacije pa so bile brezplačne.

Zbrane sta pozdravila direktorica p&f wineries B.V. Tatjana Puklavec, ki je ponosno izpostavila največjo arhivsko klet, ki jo imajo v Sloveniji: »V arhivski vinski kleti imamo 254 tisoč steklenic, med katerimi so samo najboljši letniki, vključno z legendarnim Sauvignonom letnika 1963. Skrb za tolikšno količino vin vzame vsako leto veliko časa. Ponosni pa smo, da vemo, da so vsa arhivska vina, ki jih hranimo in vsako leto pregledamo, res kakovostna in dobra,« in direktor P&F Jeruzalem Ormož Mitja Herga, ki je med drugim povedal: »V preteklih letih smo veliko vlagali v vinske kleti, danes pa si lahko ogledate eno najsodobnejših in najmodernejših kleti v tem delu Evrope, morda eno izmed najmodernejših kleti na svetu. Vino, ki ga okušate v p&f wineries gojimo na 650 hektarjev vinogradov oziroma 2 milijona trt«. Druženje se je nadaljevalo ob zabavno-glasbenem programu v tekmovanju vlečenja vrvi med gasilci in vinogradniki, tekmovanju Najmočnejše roke Prlekije ter ob nagradnem žrebu za vse obiskovalce s privlačnimi nagradami, ki jih je podeljevala vinska kraljica Slovenije Špela Štokelj. Ves dan je za glasbo skrbel DJ in glasbena skupina Victory, prireditev pa je povezovala Jasna Kuljaj.

Ob tem so pripravili tudi brezplačno krožno vožnjo z avtobusi med čudovitimi vinogradi Ljutomersko-ormoških goric, ki obsega skoraj 2000 hektarjev. Avtobus, ki je krožil vsako polno uro, se je ustavil tudi na Svetinjah pri Zidanici Malek in na Jeruzalemu.

Zabava se je nadaljevala pozno v noč z glasbenima skupinama Atomik Harmonik in Srebrna krila.

Dneva odprtih vrat se je udeležilo več kot 1.500 obiskovalcev, pozneje pa je prišlo tudi veliko gasilcev, ki so ta dan prav v Ormožu imeli državno gasilsko tekmovanje.

Spodaj si lahko ogledate tudi video, ki je nastal ob našem obisku kleti septembra 2012.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno