V Veržeju je potekal 21. konvent evropskega reda vitezov vina konzulata za Slovenijo

Viteški svet vinskih vitezov vin v Veržeju

Jože Žerdin, ponedeljek, 26. maj 2014 ob 11:311
Vinski vitezi na srečanju v Veržeju

Vinski vitezi na srečanju v Veržeju

Ne zgodi se vsak dan, da bi Prlekijo obiskali vitezi vin evropskega reda vitezov vin konzulata za Slovenijo, kot se je to zgodilo v soboto, 24. maja. Bilo je enkratno in nepozabno doživetje videti vinske viteze vin v svečanih oblačilih. Ob tem je še potekala velika svečanost jubilantov in sprejem novih članov v viteški red vin.

Konec lanskega leta je slovenski konzulat vinskih vitezov vin štel 199 članov in članic, ki so razdeljeni po redovnih stopnjah. Vinski vitezi so neodvisno opredeljeni od religije, politike, gospodarstva, pri čemer se kot stanovska organizacija zavzemajo za vinsko kulturo in čaščenje ter populacijo žlahtnega vina, za znanstveno in raziskovalno delo z vinom, za izboljšanje kvalitete življenja z vinom, za krščanske vrednote, ki so opredeljene v vinskem viteškem redu, za pravo plemenitost duha, ki ga odlikuje prostovoljno, častno, splošno koristno in neprofitno delo. Zavzemajo se za socialne, dobrodelne in kulturne ter znanstvene dejavnosti in pobude za izpopolnjevanje visokih zgodovinskih, družbenih in kulturnih vrednot.

Vinski viteški red je zakoreninjen po srednjeveški viteški tradiciji, reda sv. Jurija iz leta 1333 in 1468. Vinski vitezi vin se tudi trudijo za negovanje visokih vrednot, duhovne odličnosti in plemenitega viteškega poslanstva, za človekovo dostojanstvo in za evropske vrednote in pripadnost, za mir, ker je bogastvo vina zagotovilo blagostanja in miru. Sicer pa viteški zapriseženci, hospes, svetniki, vinske dame, sodniki in vitezi s svojim delom in opredelitvijo in vinsko viteštvo uresničujejo plemenitosti redovnih ciljev.

Zbor se je začel na dvorišču Zavoda Marianum Veržej, kjer so si ogledali Salezijanski zavod, kjer je potekala svečanost za jubilante, poskusili so hišno vino in prleško jüžino. Vinske viteze vin sta nagovorila in pozdravila župan občine Veržej Slavko Petovar in direktor Zavoda Marianum Janez Krnc. Na slovesnosti sta še vse zbrane nagovorila konzul za Slovenijo Karl Recer in prokonzul Tomislav Kovačič. Viteški kulturni program so obogatili folklorna skupina Leščeček Veržej, glasbena družina Ivančič iz Veržeja, učenci glasbene šole Slavka Osterca iz Ljutomera in pihalni orkester iz Apač.

Nato se je od Zavoda Marianum Veržej viteška povorka ob glasbi Pihalnega orkestra Apače podala po veržejskih ulicah, nato v župnijsko cerkev sv. Mihaela, kjer je potekala viteška sveta maša, katero je daroval redovni vikar pater Mirko Pihler, ki skrbi za duhovno raven reda vitezov, ob somaševanju domačega župnika Jožeta Brečka in župnika v župniji Vipava Lojzeta Furlana, katere so se udeležili vsi pripadniki viteškega reda. Po sveti maši je še sledilo letno poročilo konzula in prokonzula, opravili so blagoslov vin insignij ter medse sprejeli nove člane viteškega reda po stopnjah, ki so tudi svečano zaprisegli.

Po sveti maši so naredili viteški krog pred cerkvijo in na župnijskem dvorišču razglasili viteška vina ter jih tudi poskusili z degustacijo. 21. konvent evropskega reda vitezov vin, konzulata za Slovenijo so sklenili na viteškem kosilu v Termah Banovci.


Več v Kultura in izobraževanje