Zapornice povzročile mrtvilo

Glovni trg

Prlekija-on.net, torek, 9. december 2008 ob 17:19
Zapornice povzročile mrtvilo

Zapornice povzročile mrtvilo

Prometni režim na Glavnem trgu v Ljutomeru ostaja nespremenjen. Glavni trg v Ljutomeru je sicer povsem obnovljen, a lastniki lokalov v njegovi bližini in podjetniki nasploh so prepričani, da so zapornice pred trgom in zapora prometa krive, da se na njem ne zbira več ljudi.

Več kot 20 podjetnikov in lastnikov lokalov na Glavnem trgu v Ljutomeru je na ljutomerski občinski svet naslovilo prošnjo, v kateri so svetnike prosili, naj spremenijo prometni režim na osrednjem trgu v Ljutomeru. Prošnjo je na srečanju ljutomerskega župana Franca Jurše in ljutomerskih gospodarstvenikov v mesecu novembru izrekla direktorica trgovskega podjetja Vesna Katarina Paal, v pisni prošnji pa so se ji pridružili številni drugi podjetniki. S prenovo trga, ki so ga predali v uporabo 9. maja letos, je v Ljutomeru namreč začel veljati tudi nov prometni režim. Večji del trga je spremenjen v cono za pešce, z vhodno in izhodno zapornico pa je omejenih 42 parkirišč. Polurno parkiranje na teh mestih je brezplačno, za daljše obdobje pa je treba plačati.

Podjetniki so si želeli, da bi bilo v prazničnem mesecu decembru parkiranje na Glavnem trgu v Ljutomeru vsaj eno uro brezplačno, vendar jim člani občinskega sveta niso ugodili. Ana Žnidarič iz ljutomerske občinske uprave je svetnike podučila, da je treba, če želijo ugoditi prošnji, spremeniti odlok, kar bi bilo mogoče pripraviti do naslednje seje občinskega sveta. Svetniki so se tako s prošnjo le seznanili, župan Jurša pa je ob tem povedal, da lahko na eni izmed prihodnjih sej odločajo o podaljšanju brezplačnega parkiranja na Glavnem trgu v Ljutomeru. "Verjamemo, da ste imeli najboljše namene z vzpostavitvijo pešcone v mestnem središču, žal pa je praksa pokazala, da to območje uporablja le peščica mimoidočih posameznikov in sem pa tja kakšna skupina turistov. Odprtje trga v mesecu decembru in poskusno vsaj še nekaj mesecev v novem letu bi pomenilo poskus in preverjanje možnosti za vzpostavitev vsaj minimalnega poslovanja, zato pričakujemo vašo podporo in pomoč," se je glasila prošnja podjetnikov, katerih pobuda v mesecu decembru tako ne bo zaživela. "Prepričani smo, da so zapornice paralizirale življenje v mestu, zaradi česar marsikateri lastnik lokala ne bo mogel več dolgo vztrajati na svoji lokaciji."

Skupina podjetnikov na Glavnem trgu ugotavlja, "da postaja osrednji mestni prostor prizorišče umiranja in odtujenosti mestu". Kot navajajo, niso pričakovali tolikšnega upada prometa, kakršnemu so priča po preureditvi trga v cono za pešce. "Prepričani smo, da še tiste redke obiskovalce mesta odvrnejo zapornice, ki preprečijo vstop na Glavni trg z avtomobilom. Zapornice niso samo neprijazne na pogled, ampak so tudi funkcionalno sporne," dodajajo podjetniki. Gumb za parkirni listek je nameščen previsoko, plačilo parkirnine ob prekoračitvi 30 minut ni mogoče ob izhodni zapornici, košarica za zavrženi listek ob izhodu pa je prenizko in težko dosegljiva, še ugotavljajo podjetniki.