Od pesmi (Edvarda Kocbeka) do slike

10. društvena kolonija Likovnega društva Gornja Radgona na Negovi

Filip Matko, nedelja, 1. junij 2014 ob 23:13
10. likovna kolonija na Negovi

10. likovna kolonija na Negovi

Na gradu Negova je 31. maja in 1. junija potekala dvodnevna likovna kolonija Likovnega društva Gornja Radgona. Jubilejno deseto kolonijo so pripravili pod delovnim naslovom »Od pesmi do slike«, kajti na predlog pisatelja Toneta Partljiča so jo organizirali v spomin na letošnjo 110-obletnico rojstva Edvarda Kocbeka.

Po 10. uri prvega dne je o življenju Edvarda Kocbeka pripravila uvod v likovno kolonijo Alenka Regoršek, spomine na svojega strica in srečanja z njim pa je obudil Bogdan Šajnovič iz Gornje Radgone. Uvodnega srečanja zbranih likovnic in likovnikov iz Likovnega društva Gornja Radgona, Likovnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici ter Likovne republike iz Svetega Martina na Muri s Hrvaške se je udeležil tudi pisatelj Tone Partljič, ki je lani dal pobudo za vsebino letošnje likovne kolonije. Zatorej je sam spregovoril o srečanjih z Edvardom Kocbekom ter opomnil na njegove pesmi, ki izredno zgovorno predstavljajo Slovenske gorice in njegove ljudi.

Po strokovni plati je uvod v 10. društveno likovno kolonijo pod naslovom »Od pesmi do slike«, ki jo je kot projekt finančno podprl Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, pripravila magistra kiparstva, akademska slikarka Saša Bezjak iz Gornje Radgone, ki je članica Likovnega društva Gornja Radgona. Pripravila je izbor najprimernejše literature Edvarda Kocbeka, kot tudi kataloge del znamenitejših likovnih ustvarjalk in ustvarjalcev iz zgodovine likovne umetnosti. Njen uvod se je za vse tokratne udeleženke in udeležence likovne kolonije »iztekel« v delovni pregovor: »Začutiti moramo Kocbekova dela, ga spoštovati in se mu z likovnim delom približati !«

Razstava nastalih del z 10. društvene likovne kolonije Likovnega društva Gornja Radgona, ki je potekala zadnji dan maja in prvi dan junija na gradu Negova, bo na ogled oktobra v Galeriji Kulturnega doma Gornja Radgona ob letošnjem občinskem prazniku Občine Gornja Radgona.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje