Predčasne volitve bodo 13. julija

Odločitev bo verjetno moralo obravnavati še ustavno sodišče

Prlekija-on.net, ponedeljek, 2. junij 2014 ob 14:08
Borut Pahor je v nedeljo podpisal odlok o razpustitvi DZ-ja

Borut Pahor je v nedeljo podpisal odlok o razpustitvi DZ-ja

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v nedeljo podpisal odlok o razpustitvi DZ-ja, ki je začel veljati danes, 2. junija. Predčasne volitve bodo 13. julija, kar pa bo verjetno moralo obravnavati še ustavno sodišče.

Pahor je mnenja, da so predčasne volitve boljša izbira kot že četrti mandatar in tretja vlada v tem mandatu in da bo sredi julija na volišča prišlo več volivcev kot konec julija ali v avgustu, volitve septembra pa po njegovih besedah niso bile mogoče, saj takrat pričakuje že sestavo nove vlade s polnimi pooblastili.

S Pahorjevo odločitvijo o volitvah sredi julija se ne strinjajo v Solidarnosti, saj menijo, da bo na volitve zaradi verjetno nizke udeležbe padla "močna senca nelegitimnosti", zato se oblikuje državljanska pobuda, ki bo v nekaj dneh na ustavno sodišče vložila ustavno presojo. Ustavno presojo zaradi domnevnih proceduralnih napak so napovedali tudi Davkoplačevalci se ne damo, krščanski socialist Slovenije Andrej Magajna in Demokratska stranka.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Jani Möderndorfer meni, da če druge zakonske poti ne bo, bodo volitve pač 13. julija, Zavezništvo Alenke Bratušek pa ne bo vlagalo ustavne presoje odloka o razpisu predčasnih volitev.

Vodja poslancev SDS-a Jože Tanko je dejal, da so v SDS-u na volitve pripravljeni in da gredo lahko na volitve 13. julija, predsednica NSi-ja Ljudmila Novak pa je izpostavila, da so predčasne volitve dejstvo in je dobro, da se izvedejo čim prej.

Gregor Virant, ki je pred časom odstopil kot predsednik DL-ja pa je na Twitterju zapisal: "No, julija bi pa prav prišlo e-glasovanje. Dolgo sem se trudil za to, upam, da se bo zdaj kdo drug."

Danes bo sicer svojo stranko ustanovil tudi pravnik Miro Cerar, ki meni, da je njegova državljanska dolžnost, da s somišljeniki ustanovi novo, neodvisno stranko in da z njo neposredno vstopi v politični prostor, ki potrebuje dvig politične kulture ter tudi nove ljudi in ideje.


Več v Politika