Izkazali so se na štirih prizoriščih nesreč

20. izbirno regijsko preverjanje ekip PP CZ in RK Pomurja

Filip Matko, sobota, 7. junij 2014 ob 23:031
20. izbirno regijsko preverjanje ekip PP CZ in RK Pomurja

20. izbirno regijsko preverjanje ekip PP CZ in RK Pomurja

V Gornji Radgoni je v soboto, 7. junija, potekalo 20. izbirno regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa v Pomurju. Organizirala ga je Izpostava Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje iz Murske Sobote v sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega križa Gornja Radgona. Kar 13 ekip se je ob 8. uri zbralo na ploščadi pred Osnovno šolo Gornja Radgona, iz Slovenije ter sosednjih držav: Avstrije, Hrvaške in Madžarske.

Pozdravili so jih: župan Občine Gornja Radgona Anton Kampuš, predsednica Območnega združenja Rdečega križa Gornja Radgona Silva Vračko ter predstavnica Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Olga Andrejek, kot tudi Martin Smodiš, vodja Izpostave URSZR v Murski Soboti. Pozdravom so sledila navodila tekmovalkam in tekmovalcem, ki so po žrebu odšli na štiri delovne točke – prizorišča nesreč, kjer so reševali predpisane naloge o nudenju prve pomoči.

Dušan Zagorc, ravnatelj Osnovne šole Gornja Radgona, je goste pogostil v šolskih prostorih, le-ti pa so nato odšli na ogled kar šestih predstavitev dejavnosti organov, organizacij, enot in služb, ki sodelujejo pri nalogah zaščite, reševanja in pomoči. Na zelenicah ob šoli so se predstavili: enote Civilne zaščite, 72. brigada Slovenske vojske (predstavitev Role 2 in čete za zveze s satelitsko komunikacijo), kot tudi Kinološka zveza Slovenije z enoto reševalnih psov. V samem centru Gornje Radgone pa so se odvijale predstavitve dejavnosti in opreme gasilcev, potapljačev, Civilne zaščite, Policije, tabornikov, Rdečega križa, službe nujne medicinske pomoči DARS, AMZS ter drugih, ki sodelujejo pri nalogah zaščite in reševanja in v primeru naravnih in drugih nesreč. Ob svoji poti na svoje delovne (tekmovalne) točke so si vse to lahko ogledale vse tekmovalne ekipe, z zanimanjem pa so si to ogledali številni prebivalci Gornje Radgone in okolice.

V tekmovalnem delu so sodelovale ekipe za prvo pomoč Civilne zaščite, ki jih organizirajo občine, gospodarske družbe, zavodi in druge organizacije, šole in drugi javni zavodi ter druge nevladne organizacije, ki so organizirane v skladu s 3. členom Uredbe o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito in reševanje; nadalje ekipe za prvo pomoč Rdečega križa ter ekipe za prvo pomoč iz sestave stacionarija in nastanitvenih enot Rdečega križa, organizirane v skladu s Sklepom o določitvi in ustanavljanju enot prve pomoči Rdečega križa za opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči na območju RS; ekipe mladih prostovoljcev Rdečega križa Slovenije ter izven konkurence še ekipe za prvo pomoč Civilne zaščite in Rdečega križa iz sosednjih držav (Avstrije, Hrvaške in Madžarske).

Vse sodelujoče ekipe so pokazale izredno pripravljenost in znanje v nudenju prve pomoči na vseh štirih delovnih (tekmovalnih) točkah in zatorej preglejmo njihove rezultate. Kategorija A: 1. Območno združenje Rdečega križa Gornja Radgona 3800 točk, 2. CZ Občine Ljutomer 3533 točk, 3. OŠ UE Ljutomer 3520 točk, 4. OZRK Ljutomer 5485 točk, 5. CZ MO Murska Sobota – 1. Ekipa 3275 točk, 6. CZ Občine Beltinci 2848 točk in 7. CZ MO Murska Sobota – 2. ekipa 2273 točk; OZRK Novo mesto 3780 točk (kategorija A izven konkurence); kategorija B – izven konkurence: 1. Gimnazija Ljutomer 3330 točk, 2. OŠ Gornja Radgona – 1. Ekipa 3123 točk in 3. OŠ Gornja Radgona – 2. ekipa 2635 točk; kategorija C – izven konkurence: 1. CZ Čakovec (Hrvaška) 3155 točk in 2. CZ Zalabaksa (Madžarska) 2475 točk.

Pomurska zmagovalna ekipa, torej ekipa Območnega združenja Rdečega križa Gornja Radgona, bo 27. septembra letos nastopila na 20. državnem preverjanju usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije v Kopru.

misekovi nedelja, 8. junij 2014 ob 09:09

ekipa CZ Ljutomer je bila druga Ploskač saj ekipa Novo Mesto ni bila v naši konkurenci

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje