Edinstven in inovativen produkt, ki bo ponudil zelenjavne »žive« pridelke

Pri projektu »Živa« gre za edinstven in inovativen produkt, ki ga doslej v Sloveniji še ne poznamo, medtem ko je v nekaterih severnih in severozahodnih evropskih državah med tamkajšnjimi kupci pravi hit

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. junij 2014 ob 09:102
V letu 2015 se Ljutomeru obeta inovativen kmetijski projekt na področju pridelave zelenjave. Projekt, vreden 2,6 milijonov evrov bo slovenskim potrošnikom ponudil do sedaj še nepoznane zelenjavne »žive« pridelke, ki so pridelani na okolju prijazen način in po najbolj inovativni metodi, visoko cenjeni v najbolj razvitih državah sveta.

Projekt bo ljudem omogočil bolj zdrav način prehrane, saj bo »neživo« zelenjavo zamenjal s premium izdelkom – hranilno vredno »živo« zelenjavo. Ljutomerčanom pa bo ponudil najmanj 10 novih zaposlitev.

Nov način vzgoje in prodaje zelenjave
Projekt bo izvedlo Kmetijsko gospodarstvo PanOrganic iz Ljutomera, katerega lastnik in ustanovitelj je 30-letni Mario Kurtovič. KMG PanOrganic se od leta 2011 razvija v vodilno kmetijsko gospodarstvo na področju pridelave svežih in visoko kvalitetnih pridelkov. »Projekt pridelave hrane se imenuje Živa in predstavlja nov način vzgoje in prodaje zelenjave, saj se zelenjavi pri pobiranju korenine ne odstranijo, ter se jo goji 365 dni na leto« pove predstavnik KMG Panorganic Niko Miholič. Gre za edinstven in inovativen produkt, ki ga doslej v Sloveniji še ne poznamo, medtem ko je v nekaterih severnih in severozahodnih evropskih državah med tamkajšnjimi kupci pravi hit. »Potrošniki bodo pod blagovno znamko Živa našli živo solato, baziliko, peteršilj, drobnjak, ohrovt, blitvo in meto«, še doda Miholič. Poleg pridelave žive zelenjave bodo na KMG PanOrganic dodatno mesto namenili še pridelavi slovenskih jagod skozi celo leto. Na letni ravni se bo pridelalo kar 6,5 milijonov enot žive zelenjave, kar je vzbudilo zanimanje partnerjev in nekaterih trgovcev iz Avstrije, zato so se na KMG PanOrganic odločili, da bodo na tujih trgih nastopili pod znamko »Life«.

Živa zelenjava hranilne vrednosti ohrani vse do konca njene porabe
Omenjene izdelke se bo prodajalo kot »žive« – s koreninami v zemlji in pakirane v posebno biorazgradljivo embalažo. Gre za korak naprej od ekološke pridelave, saj tako vzgojena in pakirana zelenjava še po pobiranju živi ter ohranja vse minerale, vitamine in druge hranilne vrednosti, medtem ko običajna solata v 24 urah izgubi od 60 do 65 % vseh hranilnih snovi. Živa zelenjava pa hranilne vrednosti ohrani vse do konca njene porabe. Inovativno pridelano in pakirano zelenjavo se bo dalo shraniti neposredno na okenski polici, kjer bo še minimalno 14 dni naprej normalno rasla in ohranjala vse hranilne snovi.

Uporabljeno seme ne bo gensko spremenjeno
Živa zelenjava bo gojena v rastlinjakih, na način hidroponske tehnologije (recirkulacijska hidroponika), ki ima veliko prednosti pred konvencionalno pridelavo, predvsem pri zmanjšani porabi vode (tudi do 60 % manj). Voda v samem sistemu ves čas kroži, se čisti (brez dodatka kemikalij), zato je sama kvaliteta vode, s katero se bo zalivala živa zelenjava, enaka ustekleničeni pitni vodi. Hidroponska tehnologija vzgoje žive zelenjave nima negativnih vplivov na tla, vodo in zrak, saj se namesto kemičnih škropiv, pesticidov in herbicidov uporabljajo ekološka gnojila. Zelenjava bo rasla v nadzorovanem okolju z optimalno svetlobo in temperaturo ter bo zaščitena pred škodljivimi insekti. Uporabljeno seme ne bo gensko spremenjeno. Na manjšem prostoru se bo pridelalo več, hkrati pa se bo zaščitilo in ohranjalo naravne vire ter biotsko raznovrstnost okolja.

Po Česneku in Goji, še blagovne znamke fižola, oreha in lešnika ter Živa
KMG PanOrganic je kupcem znan pridelovalec hrane, saj je v poletju 2013 na slovenskih trgovskih policah predstavil svojo prvo lastno blagovno znamko z imenom Česnek – slovenski česen, ki je prisoten pri vseh večjih slovenskih trgovcih (Mercator, Spar, Lidl, Hofer, Tuš). V lanskem letu se je pridelalo kar 65 ton slovenskega česna, letos pa pričakujejo, da bodo presegli magično številko, in sicer 100 ton slovenskega česna. Sledila je blagovna znamka Goji – sadni namaz iz ekoloških goji jagod. Gre za t.i. supersadež s skoraj najvišjo vrednostjo antioksidantov, ki je edinstven produkt v svetovnem merilu, saj PanOrganicu utira pot na arabski, ruski, skandinavski in severni evropski trg. V letu 2013 je KMG PanOrganic posadil tudi 11.500 grmov ameriških borovnic, opremljenih s sofisticiranim namakalnim sistemom in protitočnimi mrežami, jeseni 2014 pa bodo te plantaže obogatene še z 10.000 dodatnimi grmi. PanOrganic bo borovnice plasiral na slovenski trg, prav tako tudi svojim partnerjem na avstrijski in britanski trg. Plantaže borovnic bodo v času sezone (od junija pa do septembra) zaposlile več kot 100 sezonskih delavcev.

V letu 2014 bo PanOrganic predstavil še tri blagovne znamke, in sicer blagovno znamko fižola, oreha in lešnika. Pomembnejši mejnik pa prihaja še leto kasneje, ko bo na trg prišla znamka »Živa« kot revolucionarna novost na področju pridelave zelenjave.


Več v Gospodarstvo