Zdravilna moč zelišč – Za vsako bolezen rož'ca raste!

Okrogla miza z naslovom Zelišča, ki jo je pripravila vodja sekcije za ohranjanje kulturne dediščine, Danica Makoter

Nuša Novak, četrtek, 12. junij 2014 ob 00:01
Okrogla miza - Zelišča

Okrogla miza - Zelišča

V torek, 10. junija, je v prostorih Društva upokojencev Ljutomer, potekala okrogla miza z naslovom Zelišča, ki jo je pripravila vodja sekcije za ohranjanje kulturne dediščine, Danica Makoter. Glavni namen te predstavitve je bilo predvsem spoznavanje zdravilnih zelišč ter seznanitev z njihovo vsestransko pripravo in zdravilno močjo.

»Gospa zeliščarka« nam je nazorno in podrobno predstavila številna zelišča, pripravo zeliščnih čajev in sokov ter različnih napitkov. Podarila pa nam je tudi recepte za njihovo pripravo.

Predstavitev je bila izredno zanimiva, saj smo lahko prisluhnili predstavitvi številnih znanih in malo manj znanih zelišč, s katerimi se vsakodnevno srečujemo, vendar velikokrat natančno ne vemo za kaj jih lahko uporabljamo. Z veseljem pa smo prisluhnili tudi koristnim nasvetom, kako si lahko izboljšamo počutje in zdravje, zraven pa smo poizkušali dobrote iz domačih vrtov.

V razvitem zahodnem svetu vsak dan porabimo na tone sintetičnih zdravil. Številna med njimi so nenadomestljiva pri zdravljenju resnih in nevarnih bolezni, toda sodobni človek rad seže po tabletah in drugih umetnih pripravkih tudi tedaj, kadar to ni ravno nujno potrebno. Včasih bi morda lahko malce potrpeli, marsikaj bi se uredilo z bolj umirjenim življenjem in vedrejšim pogledom na svet, pri lajšanju nenevarnih težav, pa bi si morda lahko bolj pomagali s pripravki iz zdravilnih zelišč.

Zdravilna zelišča so najstarejša vrsta zdravil. Poznali in uporabljali so jih že pred tisočletji, nanje pa so prisegale tudi naše babice. Saj se še spomnite, kako so nam z arniko čistile rane, nam pri vnetju žrela postregle z žajbljevim čajem, prebavne motnje lajšale s kamilicami ... Z razvojem kemične in farmacevtske industrije se je pomen zdravilnih zelišč precej zmanjšal, v zadnjem času pa je zanimanje zanje znova pričelo naraščati. Danes skoraj vsi hrepenimo po tesnejši povezanosti z naravo. Občutek takšne povezanosti nam dajejo tudi zdravilna zelišča s svojim toplim otipom in prijetnim vonjem.

Naredite tudi vi nekaj zase in si vsake toliko časa privoščite kakšen zdravilen čaj, sok ali napitek. Videli boste, da se bo vaše počutje v trenutku izboljšalo, pa tudi vaša odpornost se bo bolj okrepila.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje