Zaključna slovesnost devetošolcev OŠ Ivana Cankarja Ljutomer

Ljutomerski devetošolci so zaključek osnovne šole obeležili s slavnostno prireditvijo – valeto

Nuša Novak, sobota, 14. junij 2014 ob 00:00
Valeta na OŠ Ljutomer

Valeta na OŠ Ljutomer

Smisel življenja je v neprestanem osebnem razvoju in prispevanju k človeški družbi. Življenje zahteva od nas prispevek in vsak se mora sam odločiti, v čem bo njegov delež. V človeški naravi je, da si postavljamo cilje. Brez ciljev ne bi mogli živeti. Ni toliko pomembno, kakšen je ta cilj; pomembneje je, da ga imamo.

Željo po uspehu, izobraževanju in nadaljnjem vseživljenjskem učenju, smo lahko videli tudi v očeh letošnjih ljutomerskih devetošolcev, ki so zaključek osnovne šole, obeležili s slavnostno prireditvijo – valeto, ki je potekala v četrtek, 12. junija, v telovadnici osnovne šole. Prireditev je povezoval radijski voditelj, Andrej Mernik.

Ker je valeta odraz vseh učencev, ki so devet let obiskovali osnovno šolo, so se nam predstavili tudi prav posebni pevski in glasbeni talenti. Devetošolci so nam tudi pokazali, kaj vse so jih naučili plesni strokovnjaki Plesne šole Urška, pod vodstvom Nine Fras. Odplesali so več različnih stilov plesa, med katerimi je bilo tudi nekaj novejših stilov ob modernih ritmih glasbe. Sledila je predstavitev obeh razredov, ki se v tem šolskem letu poslavljajo od »velike družine«, s katero so dolga leta delili svoje izkušnje, sposobnosti, žalost in veselje.

S težkim srcem in solzami v očeh, so se učenci devetih razredov poslovili od svojih razredničark, sošolcev in vseh ostalih na šoli. Kajti sedaj pričenjajo z drugim poglavjem življenja. Prihajajo novi izzivi, nova upanja in hrepenenja, ki se bodo nadaljevala v srednjih šolah. Osnovna šola pa je kljub vsemu tista glavna odskočna deska, na katero se najbolj navežemo, saj traja devet let. Šola tako postane skorajda "drugi dom". Vendar kljub vsemu to niso dnevi, ki so minili, ampak so dnevi, ki smo si jih zapomnili.

Ob koncu prireditve pa je sledila še podelitev priznanj za dosežke na številnih različnih področjih, za katere so zaslužni predvsem učenci sami, njihovi učitelji, razredničarke ter seveda tudi ravnateljica Darja Kosič Auer, ki se je na slovesni prireditvi v imenu vseh še enkrat poslovila od naših devetošolcev in jim zaželela veliko uspehov in optimizma na njihovi nadaljnji poti. Prav posebno priznanje pa sta prejela tudi Nina Žunič in Žan Kralj, ki sta športnik in športnica leta ter Tadej Grof Semenič in Valentina Babič, ki sta postala najboljša učenca šolskega leta 2013/2014. Ob koncu pa so vsi devetošolci še skupaj zapeli pesem Zgodba o prijateljstvu in se tako dokončno poslovili od osnovnošolskih dni. Po končani prireditvi, pa je sledila še pogostitev za vse obiskovalce.

Kljub temu, da se njihovo osnovnošolsko obdobje zaključuje, pa v zraku še vedno ostaja nenadomestljiva svoboda, ki naše mladostnike žene na poti življenja.

Zgodba o prijateljstvu je taka
sladko grenka kot življenje je
lepih je trenutkov polna vsaka
le lepi naj se vtisnejo v srce

pesmi smo delili si in sanje
lepe sanje ceste in nebo
le p’rjatli so verjeli vanje
da nekoč se uresničijo

v zraku je svoboda
v zraku dan sijoč
kaj pri tem nas žene
kaj pri tem nam daje moč

da iz varnega zavetja
odletimo proč
kakor ptic iz gnezda
le vezi nevidne
nas vezale bodo skupaj kot nekoč

slej ko prej se vsaka zgodba neha
slej ko prej se svet do tal podre
ko ni nam več do solz in ne smeha
zgodba nova zopet se začne

vsaka stvar je pač za nekaj dobra
vsaka zgodba nekaj naj pove
vsaka pesem nima teke sreče
tale za spomin bo in srce

v zraku je svoboda….

nikdar več ne bo tako kot včeraj
tujci nam prekrižajo poti
a p’rjatli v srcu so za zmeraj
nikdar ne zabrišemo sledi.

SLEJ KO PREJ SE VSAKA ZGODBA NEHA
SLEJ


Več v Družabno