V Ljutomeru na voljo tehnologija LTE

To je prvo območje, ki ga bo pokrila bazna postaja, ki bo delovala na novopridobljenih 800 Mhz frekvencah

Prlekija-on.net, četrtek, 19. junij 2014 ob 13:513
Novinarska konferenca Si.mobil

Novinarska konferenca Si.mobil

V družbi Si.mobil d.d. so na nedavno končani Javni dražbi za dodelitev radijskih frekvenc za zagotavljanje javnih komunikacijskih storitev pridobili frekvenčni spekter s posebnimi obveznostmi pokrivanja.

S tem so se zavezali, da bodo v treh letih z najsodobnejšo tehnologijo LTE, ki omogoča širokopasovni internet, pokrili 95 % prebivalcev Republike Slovenije. Obenem so se zavezali, da bodo v istem obdobju širokopasovni mobilni internet omogočili na najmanj 225 lokacijah na ruralnih območjih, ki danes veljajo za t.i. bele lise, ki so danes povsem brez širokopasovnega interneta, in kjer živi približno 120.000 ljudi. S tem bo Republika Slovenija naredila ključen korak bližje uresničitvi zahtev Digitalne agende za Evropo.

Prebivalcem naselij Ljutomer - Sp. Kamenščak in Ljutomer – Radomerje na voljo širokopasovni internet
Z aktivnostmi zagotavljanja širokopasovnega interneta belim lisam je Si.mobil že pričel. Od četrtka, 19. junija 2014, bo prebivalcem naselij Ljutomer - Spodnji Kamenščak in Ljutomer – Radomerje na voljo širokopasovni internet, s čimer bo pokrita prva bela lisa. To je prvo območje, ki ga bo pokrila bazna postaja, ki bo delovala na novopridobljenih 800 Mhz frekvencah.

Ta dogodek so družba Si.mobil, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Občina Ljutomer slavnostno obeležili v četrtek, 19. junija, ko so v sejni sobi Občine Ljutomer, pripravili novinarsko konferenco, na kateri so sodelovali mag. Olga Karba, županja Občine Ljutomer, Franc Dolenc, direktor Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije, Boštjan Škufca Zaveršek, v. d. predsednika uprave Si.mobila in Mojca Jarc iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Letos bo s tehnologijo LTE pokritih 75 % prebivalstva
Si.mobil bo v letošnjem letu z najsodobnejšo tehnologijo LTE pokril 75 % prebivalstva, kar vključuje tudi vsa slovenska mesta. Si.mobil z LTE omrežjem že pokriva Ljubljano, Maribor, Bled, Brnik, dodatno tudi Kranjsko Goro, Novo mesto, Mursko Soboto, Novo Gorico, Kranj, Celje in Obalo (Koper, Portorož, Izola), od sedaj pa tudi Ljutomer.

"Za pokrivanje belih lis smo se odločili, saj je naše ključno vodilo zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje, omogočanje vrhunskih storitev tam, kjer jih ljudje potrebujejo, pa ključna naloga. Samo v letošnjem letu bomo 75 % prebivalstva zagotovili dostop do najboljšega širokopasovnega interneta, že do konca leta 2017 pa bo ta na voljo skoraj vsem prebivalcem. S tem bomo udejanjili tudi našo družbeno odgovornost, saj bomo internet zagotovili vsem in ga iz privilegija spremenili v priložnost," je med drugim poudaril Boštjan Škufca Zaveršek, v. d. predsednika uprave Si.mobila.

"Pohvalno je, da se je Si.mobil zavezal, da bo pripeljal širokopasovni internet na ruralna območja. Naša občina je bila tako prva v vrsti, ki je dobila najsodobnejše omrežje, enakopravno urbanim delom Slovenije, s tem pa tudi dostop do sodobnih načinov komunikacije. Pohvale Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, da je operaterje spodbudilo k pokrivanju belih lis. Hitri internet bo zagotovo prinesel dodano vrednost naši turistični ponudbi in kot najbolj pomembno, omogočil bo tudi lažje komuniciranje naših občanov," je dejala županja občine Ljutomer Olga Karba.

Franc Dolenc, generalni direktor Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS: "Po uspešno izpeljanem razpisu za dodelitev koncesij za frekvence je Si.mobil dobil tako pravice kot obveze, da pokrije 225 belih lis. Gre za prvo tovrstno prakso regulatorja v Evropi, da operaterja obveže s pokrivanjem belih lis in fiksnim širokopasovnim dostopom. Vesel sem, da občina Ljutomer dokazuje skupni uspeh vseh – regulatorja, resornega ministrstva in Si.mobila. Tehnologija LTE bo pomenila dramatični skok v izkušnji uporabe interneta na ruralnih delih države in bo več kot odlična alternativa klasičnemu fiksnemu internetu."

Celotno konferenco si lahko ogledate v spodnjem videu, ki je bila predvajano tudi v živo.



Več v Gospodarstvo