Debaterji GFML postavili vprašanja evropskim poslancem

Debaterji Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer so imeli priložnost v projektu Debating Europe evropskim poslancem postaviti štiri vprašanja

Prlekija-on.net, sobota, 21. junij 2014 ob 08:41
Projekt Debating Europe

Projekt Debating Europe

Debaterji Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer so imeli priložnost v projektu Debating Europe evropskim poslancem postaviti štiri vprašanja. Ker jih skrbi ohranitev zdravega okolja v Pomurju, (predvsem v zvezi z hidravličnim frakturiranjem v Petišovcih), zdrava  hrana in dostop do pitne vode, poleg tega pa še njihova poklicna prihodnost, so bila vprašanja GFML-jevcev naslednja:

  1. Kako je mogoče, da je Evropska komisija predlagala direktivo o privatizaciji vodnih virov?
  2. Obstaja dolgoročni načrt EU glede zaposlovanja mladih?
  3. 3.Kakšno je stališče EU glede hidravličnega frakturiranja?
  4. Zakaj EU ne prepove genetsko modificirane hrane, dokler ne bomo prepričani, da je varna? 
Na prvo vprašanje je odgovorila poslanka Gabrielle Zimmer, članica skupine GUE/NGL. Prepričana je, da je dostop do varne pitne vode človekova pravica, ki mora biti zagotovljena; vesela je, da so državljani EU zbrali 1,9 mil. podpisov v iniciativi Right2Water in želi si, da bi to pripomoglo k temu, da bi Evropska komisija predlagala, da se vodnih virov ne bi smelo privatizirati.

Na drugo vprašanje so odgovorili trije poslanci/ke. László Andor, Evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje je govoril o programu Youth Guarantee, ki naj bi ponujal kvalitetne službe za mlade v roku 4 mesecev po opravljeni diplomi po celotni EU. Poslanka Gabrielle Zimmer je govorila o investicijah v lokalno ekonomijo, liberalni demokrat Michael Theurer pa vidi rešitev problema nezaposlenosti mladih v povečanju konkurenčnosti. To bi pridobili z izboljšanjem tehničnih kapacitet, transferom tehnologij in novimi firmami.

Olle Schmidt, liberalni demokrat je v odgovor na tretje vprašanje izjavil, da je glasoval proti hidravličnem frakturiranju. Ker pa cene energije v EU naraščajo, ima EU resen problem s konkurenčnostjo, poleg tega pa je odvisna od Rusije. Misli, da v EU rabimo skupno energijsko politiko.

Na vprašanje o genetsko spremenjeni hrani je odgovorila škotska poslanka Catherine Stihler, članica skupine S&D, ki meni da je bila EU v primerjavi z ZDA glede GSO že do sedaj dosti bolj previdna. Evropsko unijo skrbijo dolgoročne posledice uporabe gensko spremenjenih organizmov in takšno politiko bo tudi nadaljevala.
Odgovori na vprašanja GFML-jevcev so vzbudili kar precej komentarjev evropskih državljanov. Celotne odgovore si lahko ogledate in se vključite v debato na Debating Europe Schools: Slovenia.


Več v Kultura in izobraževanje