Gasilci iz Vučje vasi so praznovali 100. obletnico obstoja in delovanja društva

Ob jubileju so slovesno razvili novi društveni prapor, ki so ga dobili po 40. letih

Jože Žerdin, nedelja, 22. junij 2014 ob 23:39
100 let PGD Vučja vas

100 let PGD Vučja vas

Pred 100 leti je bilo v Vučji vasi v občini Križevci ustanovljeno gasilsko društvo. Pobudo za ustanovitev so dali takratni šolski upravitelj Franc Cvetko ter posestniki Anton Heric, Anton Kardinar, Alojz Bohanec in Jožef Lebar. V tem času se je začela prva svetovna vojna, toda kljub temu so v letu 1915 zgradili gasilski dom, oziroma skladišče za orodje. To so bili prvi zametki delovanja gasilskega društva Vučja vas, ki letos obeležuje 100. obletnico delovanja na požarno preventivnem področju.

Osrednje praznovanje z razvitjem in slavnostnim prevzemom novega gasilskega prapora, kateri je lepo darilo ob jubilejem praznovanju, ki so ga gasilci iz Vučje vasi dobili po 40. letih, je bilo v soboto, 21. junija, pred obnovljenim vaško-gasilskim domom v središču vasi Vučja vas. Praznovanje ob visokem jubileju društva se je začelo s veličastno gasilsko parado po ulicah Vučje vasi do prireditvenega prostora. V ešalonu je sodelovalo 121 gasilcev s 24. gasilskimi prapori iz Gasilske zveze Križevci pri Ljutomeru in sosednjih gasilskih društev. Na začetku se je slišala glasba godbe na pihala KD Ivan Kaučič Ljutomer.

Uradni svečan začetek praznovanja se je začel s pozdravno himno, kajti na pozavno je zaigral Anže Ros, član gasilskega društva Vučja vas in član pihalnega orkestra KD Ivan Kaučič Ljutomer. Mladi gasilec Anže Ros je poleg gasilstva še velik ljubitelj igranja. Doslej je prejel dve zlati priznanji na republiškem tekmovanju, dvakrat je prejel naslov regijskega prvaka in srebrno ter zlato priznanje na državnem tekmovanju.

Na praznovanju so med drugim pregledali bogato bero delovanja društva v zadnjih 100 letih. Morda kot zanimivost, so gasilci za prvo ročno brizgalno, katero so nabavili leta 1928, kar štiri leta od vaščanov Vučje vasi zbirali zrnje. Že ko so kupili ročno brizgalno so z njo kmalu potem šli gasit požar v 14 km oddaljeno Stročjo vas, katero so peljali kar s konjsko vprego. Za opremljanje in posodobitev društva so organizirali gasilske tombole. Tudi v povojnem času gasilci niso držali križem rok, ampak so z velikim elanom in voljo poprijeli za delo, predvsem z nabavo gasilske opreme in vozil.

V letu 1989 se je začelo pisati novo poglavje delovanja društva, ko se je začela gradnja novega gasilskega doma, že naslednje leto so pri gradnji doma sodelovali vsi gasilci in vaščani, kajti opravili so kar 3493 delovnih ur, od tega kar 368 traktorskega dela. Prelomnica v delovanju gasilskega društva je pomenila v letu 1993, ko so nov dom svečano odprli. Pred 20. leti pa je v društvu vzniknila ideja o vsakoletnem poletnem srečanju Prlekov in Prekmurcev pri kroškem brodu na reki Muri, ko se 25 močnih mož – večina gasilcev, pomeri v vlečenju vrvi čez reko Muro.

V letu 1996 se je operativna desetina gasilcev prvič v zgodovini gasilcev Vučje vasi udeležila nočnega pokalnega tekmovanja v trodelnem napadu na Kapeli. Društvo pa poseduje tudi vodno reševalno opremo in reševalni čoln pri reševanju iz vode. Pred leti je ekipa veslačev na regijskem tekmovanju v osmercu dosegla tretje mesto. V letu 2005 so gasilci v poletnih sušnih mesecih v naselje Zasadi pripeljali za potrebe vaščanov kar 96 cistern pitne vode, za potrebe gradbišča avtoceste pa 87 cistern vode. Večina prevozov vode je opravil Stanko Šumak. V 100. letu delovanju društva so ekipe gasilcev z 200 tekmovanj domov prinesli 126 pokalov.

PGD Vučja vas je v letu 2009 ob sodelovanju občine Križevci pristopila k obnovi gasilskega doma, katerega so obnovili s pomočjo evropskih sredstev. Vaško-gasilski dom v Vučji vasi in še 4. gasilski domovi v Gasilski zvezi Križevci so se prvi v Sloveniji obnovili s pomočjo evropskega sklada - Evropa investira v podeželje. Na domu je salonitno kritino zamenjala pločevina, tla dvorane pa so se sanirala z epoksi premazi. Dom je dobil novo podobo in sicer zunanjost vaško-gasilskega doma je po zaslugi nekaterih članov društva dobil novo barvo na fasadi. Stara garažna vrata so zamenjali z elektro dvižnimi vrati.

V letu 2012 je v PGD Vučja vas ponovno oživela ekipa članic B. V novem stoletju delovanja PGD Vučja vas čakajo gasilce novi izzivi, predvsem v smeri pridobivanja novih mladih članov. Gasilsko društvo je nosilec prvega požarnega okoliša Gasilske zveze Križevci, v društvu imajo izobraženih 25 operativcev, 1 višjega gasilskega častnika prve stopnje, 1 gasilskega častnika prve stopnje, 2 častnika in 5 nižjih gasilskih častnikov. Od teh 25 operativcev jih ima 7 specialnost nosilec dihalnega aparata, 6 jih ima opravljeno specialnost za strojnika, 2 sta sodnika gasilsko-športnih disciplin.

Na svečanosti ob 100. obletnici praznovanja društva je zbrane v imenu društva nagovoril njen predsednik Stanko Meznarič. Da gasilsko društvo Vučja vas 100 let neprekinjeno deluje in se razvija, z osnovnim poslanstvom pomagati pomoči potrebnim, je osnovni moto društva. Ob praznovanju društva je gasilcem čestital župan občine Križevci mag. Branko Belec, slavnostni govornik pa je bil regijski poveljnik Štaba za Civilno zaščito za Pomurje Martin Smodiš, ki je društvu ob tej priložnosti izročil srebrni znak Civilne zaščite.

Podpredsednik Gasilske zveze Slovenije in poveljnik Gasilske zveze Križevci Milan Antolin je v imenu Gasilske zveze Slovenije, društvu ob jubileju podelil odlikovanje za posebne zasluge, predsednik Gasilske zveze Križevci Drago Rakuša pa je društvu podelil priznanje. Ob okrogli obletnici so v društvu postavili nov mejnik, ko so na svečan način razvili nov društveni prapor. Prapor je razvil boter Slavko Osterc, nato je prapor prevzel  predsednik PGD Vučja vas Stanko Meznarič. Na tej slovesnosti sta bila prisotna še poveljnik društva Branko Zaplata in praproščak Erik Šumak. Ves čas razvitja prapora je godba na pihala igrala koračnico.

Prvi trak je na novi prapor pritrdila Alojzija Kralj, članica PGD Vučja vas in žena pokojnega Stanka Kralja, večletnega predsednika in poveljnika društva PGD Vučja vas in sektorskega poveljnika. Po razvitju prapora so se vsi navzoči prapori z novim praporom še »poljubili«. Novi gasilski prapor je društvo dobilo po 40. letih, krasi ga 75 žebljičkov in 35 trakov, na praporu je slika sv. Florjana, ki je zavetnik gasilcev, prapor še krasi domači gasilski dom, vaška kapelica in grb vasi Vučja vas.

Gasilski program so obogatile ljudske pevke KD Janez Čuk Vučja vas, zaigrala je tudi godba na pihala KD Ivan Kaučič Ljutomer, za gasilsko razvedrilni program pa je poskrbel do zgodnjih jutranjih ur ansambel Spev.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje