Nedeljsko druženje v vaškem jedru v Križevcih pri Ljutomeru

V križevski občini so počastili dan državnosti

Jože Žerdin, torek, 24. junij 2014 ob 14:03
Nedeljsko druženje v Križevcih

Nedeljsko druženje v Križevcih

Pred nekaj leti je občina Križevci uredila vaško jedro, ki naj bi postalo središče dogajanja v kraju. Zato se je v Kulturnem društvu porodila misel, da pripravijo kulturni program prav tukaj na prostem, v sproščenem ozračju in ga dopolnijo z druženjem.

Nedeljsko druženje s kulturnim programom je potekalo v nedeljo, 22. junija, katerega so posvetili dvema temama, in sicer pozdravu poletja, ki se je začelo koledarsko, meterološko pa že prej, in v počastitev Dneva državnosti. Tega dne, pred 23. leti je slovenska skupščina razglasila Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, zvečer pa je na Trgu republike v Ljubljani sledila slovesna razglasitev samostojnosti. Slovenci smo dobili to, o čemer so naši predhodni rodovi sanjali že stoletja – svojo samostojno, suvereno in demokratično državo. Sanje, za katere so naši predniki umirali, so postale resničnost. Zato je naloga nas vseh, da skrbimo zanjo in jo ohranjamo za naprej.

Zbranim je nekaj besed namenil župan občine Križevci mag. Branko Belec. V pozdrav poletju, ko so noči najkrajše in dnevi najdaljši in je zunaj toplo, sonce pa nam daje dodatno energijo in si želimo druženja s prijatelji, so v goste povabili Kulturno umetniško društvo iz Beltincev, ki so predstavili svojo ustvarjalnost. S Kulturno umetniškim društvom Beltinci so že pred nekaj časa navezali tesnejše stike in z njimi redno sodelujejo. Ob tej priložnosti se je predstavila njihova gledališka skupina Slikepaprijlike ter tamburaška skupina.

Gledališka skupina Slikepaprijlike je pod okrilje KUD Beltinci stopila leta 2007, prej je delovala v okviru KUD Štefan Kovač iz Murske Sobote. V letu 2007 so postavili deloma novo zasedbo igralcev. Pri svojem delu so zelo aktivni in vsako leto na oder postavijo kakšno novo dramsko delo in sodelujejo na različnih prireditvah.

Enodejanko Zacumprana Ančka so premierno predstavili jeseni lanskega leta. V izvirniku gre za delo Začarana Ančka avtorja Charlesa Galtiera, ki ga je v slovenščino prevedla Draga Ahačič. Za domači oder so ga članice gledališke skupine priredile in prevedle v prekmurski jezik in tako je iz začarane nastala zacumprana Ančka. Gre za preprosto, šaljivo zgodbo iz sodobnega, podeželskega življenja, v kateri nastopa sedem žensk. Skupino vodi Simona Cizar, ki je predstavo tudi režirala. V nadaljevanju se je predstavila tamburaška skupina iz Beltincev. Ta ima zelo dolgo tradicijo, po najdenih zapisih in fotografijah datira v leto 1924, po pripovedovanju starejših pa naj bi v Beltincih igrali na tamburice že prej, okrog leta 1915.

Beltinški tamburaši že od nekdaj igrajo t.i. Farkašev sistem, imenovan tudi dvoglasni kvintni sistem. Dolga leta so bile tamburice edini instrument, ki so ga godci poleg violin uporabljali na gostijah in drugih prireditvah. Šele kasneje jih je na njihovem področju delno izpodrinila harmonika. Beltinški tamburaši so nekaj časa delovali pod okriljem planinskega društva, kasneje pa so se pridružili KUD. V času delovanja pod okriljem KUD beležijo čez 600 nastopov.

Člani se menjujejo, njihov vodja pa ostaja ves čas neumorni Mirko Smej – Miki, ki igra tamburice že od mladih nog in je v tem času naučil izvabljati lepe melodije iz teh čudovitih instrumentov številne mlade. Po uradnem kulturnem programu so prireditev zaključili v sproščenem vzdušju, saj so se obiskovalci lahko pomudili še ob stojnicah, kjer so se s svojimi vini predstavila z degustacijami dva domača vinarja, in sicer vinarstvo Pivičar Kosi in vinarstvo Škerget.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje