Po nekajletnem premoru so ljutomerski taborniki spet spali v šotorih

Tridnevno taborjenje RVP 2014 pri podružnični šoli Cvetka Golarja v Ljutomeru

Jerneja Domajnko, torek, 24. junij 2014 ob 19:21
Tridnevno taborjenje RVP 2014

Tridnevno taborjenje RVP 2014

Minuli konec tedna (od 20. - 22. junija) je Društvo tabornikov Rod vedri Prleki (RVP) iz Ljutomera organiziralo taborjenje za vse, ki jih veseli in zanima taborniški način življenja. Tabor je vodil Matevž Jakelj, udeleženk in udeležencev tabora pa je bilo približno 50. Med njimi je bil najmlajši star le malo več kot dve leti. Glede na starost so bili razdeljeni v skupine, vode, in so se na zabaven način učili, kaj pomeni biti tabornik.

Že prvi dan taborjenja, takoj po prihodu večine tabornikov v Gnezdo štrkov (kot se imenuje tabor ljutomerskih tabornikov), so odkljukali "obvezno" dejavnost preteklih taborjenj - poslušanje dežnih kapljic v šotoru. Ker so bili deležni le manjše plohe, so lahko ostale predvidene aktivnosti izpeljali v naravi brez vremenskih motenj. Pri tem gre velika zahvala tudi Osnovni šoli Ivana Cankarja Ljutomer, ki je tabornikom za dva dni prijazno odstopila travnik za podružnično šolo Cvetka Golarja v Ljutomeru ter stranišča in kuhinjo v šoli. V petek popoldan so jim bili taborniki za njihovo prijaznost še toliko bolj hvaležni, saj so se lahko za kratek čas plohe zatekli v telovadnico.

Starejši taborniki (predmetna stopnja osnovne šole, srednješolci in odrasli) so prvi dan postavili vhod v tabor in pripravili ognjišče. Mlajši taborniki (predšolski in razredna stopnja osnovne šole) pa so postavljali koše za smeti, nabrali drva in vejice za ogenj ter se igrali različne taborniške igre. V dveh dneh so se udeležili tudi nočnih pohodov, se učili postavljati bivak, kaj vse lahko narediš iz šotorskega krila ... Tokrat si taborniki niso kuhali sami, kar je navada pri starejših tabornikih, ampak je za prazne želodce poskrbela "Kuhinja Pri votlem zobu". Manjkala ni niti obvezna jutranja budnica s trobento, ki pa pri večini ni dosegla namena, saj so bili zaradi vznemirjenja že zdavnaj pokonci. Med zanimivejšimi delavnicami in aktivnostmi taborjenja v Gnezdu štrkov so bile žaganje drv, lokostrelstvo in veliki tobogan, ki so si ga taborniki zadnji dan, ko je bil že ves tabor pospravljen, pripravili kar sami iz folije, tekočega mila in vode. V soboto zvečer, ko so vsi pokazali, da znajo biti taborniki, in so kot taborniki tudi zaprisegli, so jim podelili rutice in jih simbolno sprejeli med tabornike Rodu vedri Prleki.

Avgusta bo za starejše tabornike (srednješolce in starejše), ki so tokrat bolj pomagali pri izvedbi tabora, organiziran večdnevni pohod po Pomurju. Septembra pa RVP načrtuje nove dejavnosti za tabornike vseh starosti iz ljutomerske občine.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje