Dijaki SPTŠ kot maturitetna izdelka izdelali snežne sani in gokart

V projektnem timu goKART SPTŠ so bili tudi trije Prleki

Prlekija-on.net, sreda, 25. junij 2014 ob 14:021
V projektnem timu goKART SPTŠ so bili tudi trije Prleki

V projektnem timu goKART SPTŠ so bili tudi trije Prleki

Ekipi mladih bodočih strojnih tehnikov Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota (SPTŠ), zelo motiviranih s polno volje do novega znanja in izkušenj sta že v začetku šolskega leta 2013/2014, v zaključnem 4. letniku oblikovali ideji, da bi sami izdelali dva inovativna maturitetna izdelka. Svojemu znanju in vizijam so želeli dodati pečat. Preprosto skozi izdelek dokazati svoje znanje in sposobnosti, kar jim je na koncu tudi odlično uspelo.

Ob izteku šolskega leta so tako v ponedeljek, 23. junija, svoja dva inovativna maturitetna izdelka tudi praktično predstavili.

Snežne sani SPTŠ za zimske aktivnosti z adrenalinom sta izdelala dijaka Blaž Brenčič in Sandi Vratar, goKART SPTŠ - inovativno in tehnično dovršeno vozilo pa so izdelali dijaki Damir Skuhala, Benjamin Kosi, Jakob Šadl in Boštjan Lubi. Mentor jim je bil Robert Balažic, univ.dipl.ekon., dipl.inž.stroj.

Na šoli se sicer že desetletja ukvarjajo s projektnim delom, v okviru katerega je nastalo že veliko novih izdelkov, kot so na primer vetrni agregat, krmiljene sončne celice, razna učila, ... Uporabili so znanje pridobljeno pri predmetu računalniško podprte tehnologije in prostorsko modeliranje. Finančno so jim na pomoč priskočili številni sponzorji in donatorji.

Za snežne sani SPTŠ sta dijaka porabila okrog 100 ur dela, skupno pa je bilo zbranih okoli 1.000 evrov sredstev za projekt. Cilj je bil narediti čim bolj estetski in inovativni izdelek.

Ekipa štirih dijakov pa je za maturitetni izdelek želelo ustvariti inovativno, sodobno oblikovano in tehnično dovršeno vozilo goKART SPTŠ. Namen projekta je bil, sebi, profesorjem in stroki dokazati, da znajo, zmorejo in želijo ter uspešno zaključiti maturitetni izdelek. Osnovna oblika elementov in sestava projekta goKART SPTŠ je nastala kot rezultat metode »brainstorminga«, kjer so na osnovi idej in predlogov narisali skico na papir. Velik poudarek so dali možnosti izdelave, ergonomiji in estetiki. Glavni cilj tega projekta je bil izdelati športno štirikolesno vozilo, s čim manjšo končno maso.

Ker so v ekipi bili štirje, so si delo razdelili, in sicer je bil Damir kot vodja projekta odgovoren za motor, prenos moči in zavore, Jakob je projektiral okvir, Boštjan je pripravljal krmiljenje, Benjamin pa konstruiral karoserijo.

Na gokartu je več kot štirideset delov, ki so jih izdelali sami na šolskih CNC strojih oz. s pomočjo njihovih sponzorjev. Izdelali so inovativno karoserijo, ki je zajemala samo konstruiranje, izdelavo lesenih kalupov in izdelavo karoserije s poliestrskimi vlakni. S tem so spoznavali tudi kako deluje gospodarstvo in si nabirali izkušnje.

V projekt so vložili okoli 500 ur dela, skupna dosežena vrednost projekta pa je bila okoli 7.000 evrov. V veliki meri so jih zbrali s pomočjo sponzorjev oz. donatorjev, 500 evrov je prispevala šola, 1.000 evrov pa sami.

Člani projektnega tima goKART SPTŠ, v katerem so trije Prleki, so še povedali nekaj o projektu in uspehu ter nadaljevanju študija.

Damir Skuhala: "Projekt goKART SPTŠ je bil zelo zahteven, vendar smo to vedeli že na začetku. A to ni bila ovira, kvečjemu še večja motivacija. Hoteli smo dokazati, da tudi mladi lahko izpeljemo tako zahteven projekt. Hoteli smo izstopati iz povprečja. Vloženega je bilo res veliko truda, ki je bil hitro pozabljen ob pogledu na končni izdelek. Sam projekt skozi vse faze razvoja, nam je dal mnoge življenjske izkušnje. Šolanje bom nadaljeval na Strojni fakulteti v Mariboru."

Benjamin Kosi: "Projekt mi je dal nekaj novega znanja, me naučil kako pomembno je timsko delo. Tudi izkušnje so zdaj bolj bogate. Ta projekt mi bo pomagal, da si srednjo šolo res dobro vtisnem v spomin. Zelo sem vesel, da nam je projekt uspel, saj smo zato res garali in se odrekali prostemu času in drugim dejavnostim. Kar se tiče šolanja v prihodnje, sem se odločil za športno fakulteto, saj je šport moja najboljša vrlina."

Jakob Šadl: "Prva ideja o izdelavi gokarta je bila zelo všečna, tudi za samo izdelavo si nisem predstavljal kakšnih večjih ovir. Ko pa je minilo že kar precej časa in smo komaj zbrali nekaj finančnih sredstev, dela pa so se šele dodobra pričela, sem imel pomisleke, ali nam bo uspelo izdelati pravočasno. Kot vidite je bila naša volja in želja dovolj velika, da je gokart dokončno izdelan. Zelo sem vesel in zadovoljen. Svojo pot želim nadaljevati na univerzitetnem študiju strojništva v Mariboru."

Boštjan Lubi: "Ko smo se odločili za ta projekt smo vedeli, da bo zelo zahteven, ampak pomembno je, da smo ga speljali do konca. Med samo izdelavo smo se soočali z marsikatero težavo, na katero nismo niti najmanj pomislili. To nam je dalo kar nekaj izkušenj tako z dokumentacijo, kot tudi z ročnim delom. To je velika izkušnja in spodbuda za naprej. Svoje usposabljanje želim nadaljevati na Strojni fakulteti v MB, kamor sem se tudi vpisal."


Več v Kultura in izobraževanje