Predpraznični popoldan z Ljutomerčani

Glasbeno literarni pevski dogodek v radenskem DOSOR-ju

Filip Matko, sreda, 25. junij 2014 ob 21:09
Glasbeno literarni pevski dogodek v radenskem DOSOR-ju

Glasbeno literarni pevski dogodek v radenskem DOSOR-ju

Na povabilo prostovoljke Marije Erveš ter Andreje Čuk, delovne terapevtke v DOSOR-ju, so v predprostoru knjižnice tega doma nastopili članice in člani literarno-recitacijske sekcije Društva upokojencev Ljutomer. Bilo je to na predpraznični popoldan Dneva državnosti, v torek, 24. junija.

Zatorej je o polepšanju tega dne pred praznikom govorila v uvodu predsednica DU Ljutomer, Slavica Sunčič, ki je med ostalim dejala:
»…Kultura je duhovno ognjišče vsakega naroda. Nas bogati in osrečuje, tiste, ki ustvarjajo in  tudi tiste, ki samo poslušajo. Samo pomislite, koliko lepih misli in koliko resnice je v vsaki pesmi…. Veseli smo, da smo danes tukaj z vami in seveda upamo, da bomo še večkrat. V tem domu ste prav gotovo ljudje od blizu in daleč, različnih značajev in prepričanj… Tudi mi smo že starejši, vendar s tem, da ustvarjamo, se počutimo koristne, kar je za nas velikega pomena. Naša neprestana misel naj ne bo, da se staramo, ampak, da se znamo starati z iskrico v očeh in srečo…«

Ves kulturni program je povezovala Mira Azzeh, ki je sproti predstavila vsakega izmed ducat nastopajočih iz literarno-recitacijske sekcije DU Ljutomer. Le-ta šteje 16 članov, ki se srečujejo enkrat mesečno na sedežu društva. Na srečanjih predstavijo svoje nove literarne prispevke, pregledajo obveznosti za prihodnji mesec ter se pripravljajo za nastope. Vodenje sekcije je lani prevzela Silva Kosi. Svoje pesmi objavljajo v glasilu DU Ljutomer »Pintovec«, v zborniku »Shojene poti« in drugje, nekateri pa so že izdali tudi knjige v samozaložbi. Vključeni so v literarni klub upokojencev Slovenije LIKUS, udeležujejo se literarnih srečanj Senior, sodelujejo pa tudi v programih lokalnih radijskih postaj.

Tako so po vrsti nastopili: svojo pesem »Babica in vnukec« je prebrala Jelka Vrbnjak, Olga Antič pesem o svojem zakladu, svojo pesem »Osamljeno srce« je prebral Ivan Vrhar, Angela Kolarič je zapela »Planinca«, pesem, ki jo je sama zapisala in zanjo priredila glasbo. Jelka Vrbnjak je prebrala še pesem »Jokaš, stara jablana«, a znano pesem Alfija Nipiča »Poljane, dom prelepih dni« je zapela Matilda Slavič, ki je tudi članica Kulturnega društva Kajer v Bučečovcih. Frančišek Ferencek je prebral svojo hudomušno zgodbo »Oh, te modre oči«, Ludvik Brunec iz Veržeja pa je zapel pesem »Verženska«, ki jo je sam napisal in jo tudi priredil za petje. »Dežela slovenska« je pesem, ki jo je napisala in prebrala Angela Kolarič, Ludvik Brunec pa še svojo pesem »Človek in trta«. Pesem Antona Martina Slomška »En hribček bom kupil« je zapel Ivan Vrhar, a Ciril Hojnik je predstavil svojo pesem »Prlekija«, ki na humoren način razkriva odnose med starši in otroci. Precej humorja je tudi v pesmi »Čudna so pota ljubezni«, ki jo je napisal in prebral Frančišek Ferencek. O svoji usodi pa je v pesmi »Invalid« vse razkril Ciril Hojnik. Za zaključek pa je Matilda Slavič zapela vsem znano pesem »Med iskrenimi ljudmi«.

Ob spremljavi harmonikarja Janka so za zaključek glasbeno literarnega pevskega dogodka vsi družno zapeli, nekaj parov pa je celo zaplesalo.


Več v Kultura in izobraževanje