Praznovanje pred praznikom

SKD Štajerska skupnost v radenskem DOSOR-ju

Filip Matko, četrtek, 26. junij 2014 ob 08:43
SKD Štajerska skupnost praznovala

SKD Štajerska skupnost praznovala

Srbsko kulturno društvo Štajerska skupnost s sedežem v Mariboru, ki združuje članice in člane s področja Štajerske v Slovenije in Štajerske v sosednji Avstriji ima svoj društveni dan oziroma praznik 24. junija. Srbska pravoslavna cerkev, le-to v Mariboru vodi paroh Sava Kosojević, pa na ta dan slavi sveta apostola Vartolomeja (eden izmed dvanajstih) in Varnavo (eden izmed sedemdesetih). Tako je ta par apostolov postal tudi zaščitnik društva Štajerska skupnost, katerega predsednik Rade Bakračević praznuje isti dan.

Zatorej je bilo 24. junija popoldne, dan pred slovenskim Dnevom državnosti, slovesno praznovanje SKD Štajerska skupnost v Radencih, ker je predsednik društva v tem kraju doma. Članice in člani društva so se zbrali v restavracijskih prostorih DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, kjer je paroh Savo Kosojević iz Maribora, s člani cerkvenega odbora, opravil slovesni obred ob praznovanju društva ter se zahvalil za sodelovanje ob zbiranju pomoči za nedavno poplavljene v Srbiji. Tudi SKD Štajerska skupnost je s posebno zahvalo izreklo zahvalo parohu Savi Kosojeviću za ves trud ob tej humanitarni akciji, ko so v Srbijo poslali preko 20 ton humanitarne pomoči.

Zbrane je prišel pozdravit tudi župan Občine Radenci, Janez Rihtarič, ob tej priložnosti pa je sledilo vabilo vsem na že 9. tradicionalni festival šaha, ki bo v organizaciji SKD Štajerska skupnost potekal 6. septembra v Gradcu v sosednji Avstriji. Vsako leto se ta prireditev pripravi konec meseca maja, a letos je bila na jesen prestavljena prav zaradi poplav na Hrvaškem, Bosni in Hercegovini ter v Srbiji, ko je bila vsa društvena aktivnost usmerjena v humanitarne dejavnosti.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje