Tisoči romarjev v Marijinem svetišču na Brezjah

Romanja na Brezje so se udeležili tudi verniki iz ljutomerske župnije

Nuša Novak, četrtek, 26. junij 2014 ob 09:12
Romanje na Brezje

Romanje na Brezje

V soboto, 21. junija, je na Brezjah v Marijinem svetišču, potekalo 46. vseslovensko narodno romanje, ki smo se ga poleg številnih bolnikov, invalidov in starejših, udeležili tudi verniki iz ljutomerske župnije. Na priljubljeni romarski poti se je zbralo nekaj tisoč vernikov.

K Mariji Pomagaj so prišli po tolažbo in upanje ter tudi zato, da bi utrdili svojo vero v Božjo milost in življenje po smrti. Spremljali so jih njihovi domači in številni prostovoljci, ki so jim tako ali drugače pomagali. Med drugim so prostovoljci priskrbeli vsem sedeže in vodo. Skupaj naj bi na Brezje prišlo približno pet tisoč vernikov, romanje pa smo začeli z molitvijo rožnega venca, uro pozneje je sledila slovesna romarska sveta maša, ki jo je daroval koprski škof Jurij Bizjak. Ob oltarju se mu je pridružilo skoraj 50 duhovnikov, izmed katerih sta bila tudi naš župnik Andrej Zrim in Diakon Zoran Car.

Duhovniki so med mašo bolnikom na njihovo željo podelili zakrament bolniškega maziljenja, pred njem pa zakrament sprave. Romanje je le ena od oblik skrbi Cerkve na Slovenskem za bolnike, invalide in ostarele, ki se kaže tudi z duhovnim oskrbovanjem bolnikov v vseh 27 bolnišnicah in drugih podobnih zavodih. Dogajanje so neposredno prenašali na Radiu Ognjišče, tako da so z Brezjami lahko duhovno povezani tudi tisti, ki so ostali doma ali so v bolnišnicah.

Romanje bolnikov in invalidov na Brezje, ki ga od začetka organizira revija Ognjišče, se je v 46-letni zgodovini razvilo v nekakšen narodni dan bolnikov, ki ga v Cerkvi po svetu zaznamujejo na god lurške Matere Božje 11. februarja, v Sloveniji pa tretjo soboto v juniju.

Poleg invalidov, bolnikov in starejših, ki jim je romanje v prvi vrsti namenjeno, se ga udeležujejo tudi njihovi domači in številni prostovoljci, ki pomagajo bolnim in ostarelim romarjem. Delijo jim okrepčilo, poskrbijo za morebitno zdravniško pomoč ali priskrbijo duhovnika za spoved in pogovor.

Po prečudovitem romanju na Brezju, pa smo se romarji iz župnije Ljutomer na poti domov, odpravili še v Preserje, kjer smo si ogledali župnijsko cerkev sv. Vida. Tam nas je pričakal župnik Vinko Malovrh, ki nam je nazorno predstavil tamkajšnjo lepo obnovljeno cerkev.

Nato pa nas je popeljal še do prečudovite baročne cerkve, žalostne Matere božje na Žalostni gori nad Preserjem, ki jo obdaja obzidje s kapelicami križevega pota. V notranjščini pa smo si lahko ogledali bogato baročno opremljenost ter poslikavo s freskami Janeza Wolfa in Janeza Šubica.

Po krajši pogostitvi pa smo se prleški romarji odpravili nazaj proti domu v upanju, da se drugo leto zopet srečamo na vsakoletnem tradicionalnem romanju na Brezje.


Več v Kultura in izobraževanje