Partizanska pesem gre skozi čas

Na Tišini 4. spominski pohod in koncert domoljubnih pesmi

Filip Matko, četrtek, 26. junij 2014 ob 14:084
Partizanske pesmi na Tišini

Partizanske pesmi na Tišini

Krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Tišina je v sodelovanju z domačo občino, Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Murska Sobota in Policijskim veteranskim društvom Sever za Pomurje organizirala ob Dnevu državnosti, 25. junija, že 4. spominski pohod ob obeležjih narodnoosvobodilnega boja 1941-1945 in osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991 v Občini Tišina. Dobrega dvournega pohoda, ki ga je vodil Ludvik Törnar, se je udeležilo 45 pohodnic in pohodnikov, ki so pohod pričeli in zaključili v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, kjer so bili gostje Marjana Šiftarja, nekdanjega veleposlanika Republike Slovenije v Makedoniji.

Drugi del tokratnega praznovanja Dneva državnosti pa se je pričel ob 17. uri v večnamenski dvorani Občine Tišina, kjer je sledil nastop kar dveh pevskih skupin. Zbrane je po odpeti himni v imenu Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije pozdravil Ernest Ebenšpanger, za njim pa je čestitke ob državnem prazniku svojim občankam in občanom izrekel župan Občine Tišina Franc Horvat. Kot povezovalka je Nada Mladenović napovedala prvi del koncerta narodnih in domoljubnih pesmi, ki ga je izvedla Marjetka Popovski iz Izole s svojo pevsko spremljevalno skupino »Cvet v laseh« (Darinka, Franka, Ljubica, Nadja, Slavica, Sonja in Zlatka). Zelo doživeto so odpele stare slovenske popevke o morju, Veslajva k obali, Tiha luna jasno sije, Šumijo gozdovi domači, Zrejlo je žito, O soncu, luni in rožah, Oblaček mili moj ter venček starih istrskih pesmi. Številno občinstvo v prepolni dvorani je z aplavzom nagradilo odlično petje.

Nato so lahko s ploskanjem nagradili tudi petje domače pevske skupine »Iskrice« oziroma nonet mladenk, dijakinj in študentk, ki so pod vodstvom Doroteje Omar zapele pet pesmi: Da te ni, Vsi so venci vejli, Teče mi vodica, Ne bodi mi kot drugi in Tam v meglicah nad mursko vodo.

Sledil je še drugi del koncerta Marjetke Popovski s skupino »Cvet v laseh«, tokrat s pevskim venčkom »Partizanska pesem gre skozi čas in je nekaj najlepšega za vas in za nas !«, kar je tudi vodilo zadnje posnete zgoščenke te pevke in njenih pevskih spremljevalk. Po recitaciji pesmi Karla Destovnika Kajuha »Bosa pojdiva« (ki je himna Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih) so sledile pesmi: V temnem gozdu ob tabornem ognju, Šivala je deklica zvezdo, Za vasjo je čredo pasla, Kot ena misel, Bella ciao (v slovenščini !), Priletel en črni je vran, Stoji tam v gori partizan, Na oknu glej obrazek bled, Primorski partizan in Prišla je na strmi breg Katjuša. Tedaj so pevke Marjanu Šiftarju za posaditev v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih podarile sadiko oljke. Za konec pa zapele še udarno partizansko pesem Hej brigade. Tu so s pesmijo pritegnili skoraj vsi v dvorani in aplavza ni hotelo biti konca. Zatorej so se nastopajoče pevke odločile, da zapojo še svojo primorsko himno Vstajenje Primorske. In ob tej pesmi so vstali vsi v dvorani ter tako na najbolj slovesen način zaključili koncert, kot tudi uradni del prireditve ob Dnevu državnosti na Tišini.


Več v Kultura in izobraževanje