Janezu Rajnarju so priskrbeli streho nad glavo

V Bakovcih zaključili z akcijo »Za streho nad glavo«

Jože Žerdin, nedelja, 29. junij 2014 ob 10:04
Janez Rajnar je ključe od novega doma prejel od Janeza Bencaka

Janez Rajnar je ključe od novega doma prejel od Janeza Bencaka

Že nekaj let v samostojni državi Sloveniji upada trend zaposlitve v podjetjih. Tako je tudi Janez Rajnar iz Bakovec pred mnogi leti ostal brez službe po stečaju podjetja Mesna industrija Pomurka Murska Sobota.

Janez je do nedavnega živel v več kot 150 let stari leseni hiši, ki je obdana z blatom in se nikakor ni dala adaptirati. Janezu so takoj na pomoč priskočile razne organizacije, podjetja, ustanove in mestna občina Murska Sobota in začeli iskati rešitev za Janezov nov dom. V projekt iskanja novega doma za so se vključili župnijska Karitas Bakovci, mestna občina Murska Sobota, Škofijska Karitas Murska Sobota, Območno združenje Rdečega križa Murska Sobota, krajevna organizacija Rdečega križa Bakovci, Elektro Maribor in številni donatorji ter mnogi obrtniki, ki so dokazali, da zmoremo živeti skupaj in to tudi potrdili, kar se je uresničilo v zadnjem projektu. Prav gotovo vsak v sebi čuti zadovoljstvo, ko naredi nekaj dobrega in lepega.

Za uresničitev projekta nabave rabljenega bivalnika, ki je postavljen ob stari domačiji so s svojim prostovoljnim delom veliko prispevali Franc Vereš, Bojan Pasičnjek, Tomaž Bencak, Roman Makovec, Danijel Lukač in člani Župnijske Karitas Bakovci. Janez bo poslej v novem toplem domu zaživel novo življenje, v bivalniku je prostor s kopalnico in majhna priročna kuhinja, kjer bo bival. 61-letni Janez Rajnar, ki je že 23 let brez službe in rednih mesečnih prihodkov, dobiva socialno pomoč s katero se preživlja iz meseca v mesec, a kljub temu mu občasno na pomoč priskočijo še dobri ljudje.

Osrednji dogodek ob predaji in blagoslovu rabljenega bivalnega kontejnarja je bil v soboto, 27. junija, ko se je na domačiji Janeza Rajnarja zbralo veliko domačinov Bakovec in vseh, ki so kakorkoli pomagali in poskrbeli za topel dom za Janeza, ki so prisostvovali predaji bivalnega kontejnerja njegovemu namenu. V projektu za streho nad glavo se je ideja porodila letos v začetku leta in takoj so pristopili k njegovi uresničitvi. Prve stike so navezali na Centru za socialno delo Murska Sobota. V Bakovcih so ponosni, da so projekt zaključili. Potekal je na pobudo in pod okriljem Župnijske Karitas Bakovci, s skupnimi močmi so uspeli in danes ko Janez že prebiva v rabljenem bivalnem kontejnerju, se je marsikateremu na predaji bivalnika svojemu namenu, zarosilo oko. Nekateri so se spraševali ali pri nas v socialni državni še vedno živijo ljudje na robu preživetja brez toplega doma in primerne strehe nad glavo.

V Bakovcih so pokazali čut do sočloveka in prepoznali potrebe in tudi pomagali. Hiša v kateri je živel Janez, je namreč zaradi dotrajanosti začela resno ogrožati njegovo življenje. Ker hiše zaradi zelo slabega stanja ni bilo mogoče adaptirati, pa tudi vseh potrebnih dovoljenj ni bilo moč dobiti, so v Župnijski Karitas Bakovci videli le edino rešitev o nabavi rabljenega bivalnega kontejnerja. Ker je bilo za bakovsko karitas to preveliki finančni zalogaj, so jim na pomoč pri nabavi rabljenega bivalnega kontejnerja, priskočili mestna občina Murska Sobota, vaščani Bakovcev in domači obrtniki, Škofijska Karitas Murska Sobota in Rdeči križ. Vsi so se rade volje odzvali in prispevali sredstva po svojih močeh.

Na domačijo je bil pripeljan, plačan in nameščen bivalni kontejner, a brez opreme in sicer brez električne in vodovodne napeljave, brez grelnih teles, brez dimne cevi. S pomočjo dobrih ljudi, sovaščanov Bakovec, ki so prostovoljno priskočili na pomoč ter poskrbeli, da bo tako ne le za hladnejše ter deževne jesenske dni, ki bo še tako hitro pred našimi vrati, ampak že vroče in poletni dni, Janez pričakal v varnem in dostojnem bivališču. Delo, ki so ga opravili v Bakovcih bo prav gotovo zapisano z velikimi črkami v srcu vseh vaščanov in dobrotnikov, predvsem pa v Janezovem srcu, ki je sedaj zaživel novo življenje.

Nekaj besed zahvale vsem, ki so pomagali pri zaključku akcije »Za streho nad glavo« so na slovesnosti ob predaji rabljenega kontejnerja spregovorili generalni tajnik Škofijske Karitas Murska Sobota Jože Kociper, župan mestne občine Murska Sobota Anton Štihec in predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Bakovci Minka Cör. V Bakovcih so lep in dober vzgled, kako je potrebno stopiti skupaj in pomagati sočloveku-sovaščanu in Janez je dobil tisto kar vsak dan rabi, to je bivalni kontejner. Dobrota je vedno poplačana z dobrim počutjem, je bilo večkrat poudarjeno v Bakovcih. Tudi tokrat so to novo domovanje, v katerem bo odslej bival Janez, in do katerega so z velikodušno pomočjo pomagali mnogi, blagoslovili. Obred blagoslova novega bivalnega kontejnerja je opravil domači župnik župnije Bakovci dr. Franc Zorec.

Ob koncu je član Župnijske Karitas Bakovci Janez Bencak na svečan in simboličen način predal ključe novega doma Janezu Rajnarju, ki se je vsem iz srca in s cmokom v grlu zahvalil, njemu in vsem ostalim zbranim so pritekle solze sreče in veselja. Sledil je še ogled novega lepo urejenega bivalnega kontejnerja. Na koncu so še vse obiskovalce tega dogodka pogostili s pecivom in pijačo. To novo domovanje bo Janezu odslej v veliko veselje in naj v njen živi mirno in spokojno jesen življenja. Čeprav je celo življenje živel v skromni leseni hiši je imel vedno vse urejeno in čisto, pospravljeno, pometeno in trava je bila lepo pokošena, vse v znamenju lepe skrbnosti in naj bo še tudi naprej. Slovesnost je popestril domači pevec Vedran Franc Husar, ki je zaigral na kitaro in zapel nekaj domačih ljudskih pesmi.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje